Как се отглежда кафе

Как се отглежда кафе

Как се отглежда кафе?

 

Кафето е любима сутрешна напитка на хиляди хора по света. Някои го предпочитат горещо, а други го консумират като разхладителна напитка. Едни се наслаждават на чисто и силно кафе, докато други го предпочитат с мляко, сметана, захар, мед. И все пак мнението на всички любители съвпада – чашата кафе е идеален начин да започнеш деня бодро, в добро настроение. Запитвали ли сте се: Как се отглежда кафето? Къде го култивират? Как изглежда растението, чиито семенца са толкова ценни?

Какво представлява кафеното дърво

Кафеното дърво /Coffea/ е род цъфтящо растение от семейство Брошови /Rubiaceae/. Неговите семена се наричат кафени зърна. От тях се произвеждат различни напитки и изделия от кафе. Родното място му място е Южна Африка и тропическите части на Азия, където и днес се срещат диворастящи екземпляри.

Външно описание на кафеното дърво

Кафеното дърво е вечно зелено растение. Некултивирано то достига до 10 метра височина, а някои видове дори достигат 20 метра. В плантациите, където се отглежда , се подрязва редовно и височината му се подържа около 2 метра. Това спомага за образуването на гъста корона. Така се увеличава количеството и качеството на кафените зърна, а се улеснява и събирането на продукцията.

Как се отглежда кафе, плодовете

През дъждовния период кафеното дърво цъфти с красиви, бели и уханни цветове. Ароматът им се доближава до аромата на жасмин. Цъфтежът продължава няколко дни, а самите плодове узряват в рамките на 5 до 8 месеца за сорт Арабика и 9 до 11 месеца за сорт Робуста. Зреейки те преминават през няколко цветови гами. Първоначално са със зелен цвят, който постепенно преминава в жълто. Вече узрели те са лъскави, червени и закръглени, наподобяващи череши. От тук идва и наименованието им – кафени черешки.

Но…

Но има и сортове, като например Жълтия Бурбон, които дори достигнали своята зрялост остават с жълт цвят. Дългия период на зреене, съчетан с подходящи природни условия, са решаващи за вкусовите качества и аромата на всеки вид кафе. Плодовете имат две семена или две кафени зърна, които са обвити в защитна мембрана, наречена пергамент. Всичко това е покрито с още един слой сладка целулоза.

Как се отглежда кафе, кафените зърна

Кафените зърна всъщност са семената на растението. Ако ги засадим ще израсне кафено дърво. Отглеждането и култивирането му изискват много грижи и голямо внимание и опит. Първо семената се засаждат в пясъчни лехи. След около 5 седмици те поникват и биват пресадени в найлонови чували, съдържащи почва и органичен материал. Младите фиданки се държат на сянка и често се поливат.

А…

А след 4 до 6 месеца се засаждат в кафените плантации, където израстват като храстовидно дърво. Това става по време на дъждовния сезон, когато почвата е влажна и растението има възможност да развие здрава коронова система.

Къде се намират кафените плантации

Кафените дървета растат най-добре около екватора, в тропическия и субтропическия пояси, където няма рязка промяна в температурите и винаги е пролет или лято. Дори тези географски ширини се наричат кафе пояс. Кафените растения са взискателни не само към топлината, но и към влажността. Най-добре виреят между 600 и 2500 метра надморска височина и температура от 15 до 24 градуса. Почвата трябва да е плодородна, а култивираните храсти се нуждаят и от наторяване. Кафените растения са чувствителни и към различни заболявания.

Как се отглежда кафе, в…

Южна и Централна Америка кафените растения се засаждат под сянката на дърветата за да се предпазят от изгарящите преки слънчеви лъчи. От особено значение е мястото където се отглежда кафето. Климата и почвата са от голямо значение за аромата и вкуса на готовата вече напитка. Планинските насаждения се смятат за по-качествени и  имат особено изискан вкус и аромат.

Как се отглежда кафе, прибиране на реколтата

Кафеното дърво расте предимно в планините, а кафените черешки не узряват заедно. Планинския терен и постепенното узряване правят механичното бране почти невъзможно. Изключение прави Бразилия, където сравнително равния терен и огромните кафени плантации позволяват механизация на този процес.

Как се отглежда кафе, методи за събиране на реколтата

Има два метода за събиране на реколтата – ръчен метод и друг наречен „отронване“. От решаващо значение за качеството на всяко кафе, независимо от метода на бране и начина на по нататъшната обработка, е събирането само на добре узрели зърна. Дори само 15% от тях да са незрели ще се влоши качеството на крайния продукт и приготвената от тях напитката ще има по-кисел вкус.

А…

Един от големите проблеми на производителите е често срещаните рекламации, достигащи като обратна връзка с клиента, за това, че кафените зърната не са достатъчно и еднакво узрели. Единствения начин за решаването му е селективното ръчно бране.

Как се отглежда кафе, ръчен метод за събиране на реколтата

Кафените плодове узряват постепенно. Това означава, че едно и също дърво трябва да се бере няколко пъти. Редовно на всеки 8 до 14 дни се събират само всички узрели кафени черешки, като неузрелите се оставят на клончето. Ако узрели плодове останат върху растението, те презряват и са негодни за употреба.

Как се отглежда кафе, берачите…

Обикновено на берачите се заплаща за набрано количество и за това те се стремят да наберат възможно най-много. Съдържанието на захар в узрелите кафени плодове е около 15% – 21%. Това се преценява по цвета и равномерното разпределение на кафените черешки по клонките. Само по това един опитен берач трябва да може да прецени перфектното ниво на зрялост и да намали брането на неузрели плодове до минимум. Фермерите насърчават финансово добрите и старателните берачи.

Как се отглежда кафе, Метод на отронване

В някои плантации, освен едно по едно, кафените плодове се берат заедно, независимост от тяхната зрялост. Този метод на бране се нарича отронване. Отронването може да се извършва ръчно, но ако теренът позволява се използват и машини. Всички събрани кафени черешки се сортират на презрели, зрели и неузрели. Зрелите продължават допълнителната обработка за отделяне на кафените семена от плодовата обвивка.

Как се отглежда кафе, скъпите сортове…

По-фините и по-скъпи сортове кафе се берат само ръчно или по така наречения селективен метод. На всеки 8 – 10 дена берачите събират само напълно узрелите кафени плодове. Този метод на беритба е много по-труден, изисква високо квалифицирани берачи и отнема повече време, а всичко това се отразява на цената на крайния продукт.

Как се отглежда кафе, продуктивност

След 3 – 4 години от засаждането си кафеното дърво започва да дава плодове. Продължителността на този период зависи от сорта на растението. Пълната плодовитост се достига след петата година и продължава няколко десетилетия, но най-плодородните са първите 15. Продуктивността на едно дърво зависи не само от това колко годишно е, но и от климата. В планините, където е по-хладно и по-сухо, реколтата се добива веднъж годишно, но в топлите и влажни долини се събира и два пъти.

Добив от едно кафено дърво

 Средно от едно дърво годишно се добиват около 5 килограма плодове, но от тях се получават само 500 – 800 грама годни кафени зърна, а това са 3500 – 5000 броя семена.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Стандарти и видове кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Стандарти и видове кафе капсули

Кафе капсулите са удобна и лесна за приготвяне алтернатива на традиционното приготвяне на кафе. Те са опаковани в индивидуални капсули, които се поставят в кафемашина, която след това ги перфорира и излива гореща вода през кафето.

ПОВЕЧЕ »
10 интересни факта за еспресото
Кафе новини
Coffee Master

10 интересни факта за еспресото

Еспресото е един от най-популярните видове кафе в света. То е концентрирана, плътна и богата на вкус напитка, която се приготвя с гореща вода под налягане през смляно кафе.

10 интересни факта за еспресото, които може би не знаете:

ПОВЕЧЕ »
Най-популярните кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Най-популярните кафе капсули

Кафе капсулите са удобен и лесен начин за приготвяне на кафе. Те са предварително дозирани и опаковани, което ги прави лесни за съхранение и използване. Най-популярните кафе капсули в България са тези на Nespresso. Компанията е лидер на пазара на капсулно кафе в страната и предлага широка гама от капсули с различни вкусове и аромати.

ПОВЕЧЕ »
Ароматно еспресо
Кафе новини
Coffee Master

Ароматно еспресо

Ароматът на еспресо е едно от най-приятните и разпознаваеми в света. Той е комбинация от интензивни нотки на кафе, какао, карамел и ванилия. Ароматното еспресо е резултат от използването на висококачествени зърна кафе, правилното смилане и оптималната температура и налягане при приготвянето.

ПОВЕЧЕ »
Отслабване с кафе
Кафе новини
Coffee Master

Отслабване с кафе

Кафето може да бъде полезен инструмент за отслабване, тъй като съдържа кофеин, който има редица свойства, които могат да помогнат за намаляване на теглото.
Доказано е, че кафето намалява апетита

ПОВЕЧЕ »
Чайове подходящи за есента
Кафе новини
Coffee Master

Чайове подходящи за есента

Есента е сезон на променящо се време, което може да доведе до настинка, грип или други заболявания. Чаят е чудесен начин да се затоплите и да поддържате имунната си система. Ето някои от най-подходящите чайове за есента

ПОВЕЧЕ »

Свързани продукти

ПРОМОЦИИ НА КАФЕТА