Caps_logo_on_dark_

КАПСУЛИ ЗА ВАШЕТО КАФЕ

Капсули за кафе

капсули за кафе

Капсули за кафе

Голяма част от нас не могат да започнат деня си без ободряваща чаша кафе. Обичаме да експериментираме с различни видове и начини на приготвяне. Но ограничени от времето на динамичния съвременен свят все бързаме за някъде и за да си направим и насладим на любимата напитка ни остават броени минути.

Капсули за кафе развитие

Производителите работещи в сферата на кафе индустрията, в опит да улеснят живота ни, започнаха да произвеждат машини и кафе в капсули. С тяхна помощ приготвянето на чаша ароматно и вкусно кафе отнема буквално няколко секунди и то без да цапаме. Кафе капсулите станаха много популярни през последните години главно заради своето удобство, бързината и комфорта, който внасят в динамичното ни ежедневие.

Какво представлява кафе капсулата

Капсулата с кафе е малък твърд контейнер, изработен предимно от пластмаса и  алуминий или от друг подобен материал, който съдържа смляно кафе. Използването му е лесно. Просто трябва да го поставите в кафемашината и да натиснете бутона. Под въздействието на струя горещ въздух капсулата се отваря и кафето съдържащо се в нея се смесва с вода под високо налягане, която устройството доставя. 

И…

Само след около 30 секунди получавате чаша вкусно кафе. Това е най-разпространената форма на кафе моно дози и се различава от така наречените чалди, които са направени от твърд хартиен филтър. За тях ще ви разкажем в следващия блог.

Видове капсули за кафе

На пазара се предлагат много видове кафе капсули. Те се различават по силата на напитката, която се получава от тях, по вида на съдържащото се кафе, съдържанието на кофеин, наличието на аромати. Съществуват капсули за приготвяне на еспресо, капучино, лате, макиато и други. Има опции с чай, какао, шоколад. Друга разлика е материала използван за направата на самите капсули.

Полимерни капсули за кафе

Тези капсули са направени от специален полимер, който е подходящ за опаковане на хранителни продукти. Той е безопасен за здравето ни, но цената му е няколко пъти по-висока от другите материали. От тук и цената на полимерните капсули е по-висока.

Алуминиеви капсули за кафе

Тези капсули са направени от тънко алуминиево фолио. Материала не се счита за най-екологичен и безопасен. Ако случайно се повреди опаковката и част от нея попадне в чашата има вероятност алуминият да влезе в тялото ни. Под влияние на високата температура върху капсулата, алуминиевите йони също могат да попаднат в напитката. 

Но, спокойно…

Учените уверяват, че при използването на тези капсули съвсем малко количество от метала може да попадне в храносмилателния тракт, а след това то просто се изхвърля от организма по естествен път. Днес точно тези капсули са предпочитани от мнозина и са най-търсените на пазара поради ниската си цена.

Комбинирани капсули за кафе

Тези капсули са изработени от полимер, алуминиево фолио и пресована целулоза. Стените са направени от прости полимери, капачето е тънко фолио алуминий, а филтъра намиращ се на дъното е хартиен. Комбинираните капсули са по-трудни за рециклиране.

Биоразградими капсули за кафе

Много фирми производителки на кафе прегърнаха идеята за екологично чист производствен процес. Те предложиха на пазара капсули за кафе направени от 100% биоразградими материали, които не причиняват никакво замърсяване, много по-здравословна и екологична алтернатива. 

Но…

Веднъж използвана капсулата, спокойно  може да я изхвърлите директно в коша за смет. Caffe Vergnano например са разработили биополимерни капсули, които се разграждат изцяло по естествен път.

Недостатъци на капсули за кафе

Съществуват някои проблеми с използването на кафе капсулите, за които може да не сте се замисляли. В медиите често се споменава за риск за здравето ни, макар още учените да не са категорични дали и колко са вредни.

Високата цена на касулите за кафе

Един от недостатъците на кафе капсулите е цената им. В една капсула има средно 6 грама кафе и цената й е около 1 лев. За килограм кафе в капсули ние плащаме повече от 150 лева. Цената е толкова висока, защото в нея са включени направата, пластмасата, алуминия. За тези пари можем да получим висококачествено кафе на зърна, дори много повече от 1 килограм.

Влияние върху околната среда от капсули за кафе

Кафе капсулите оставят след себе си много излишен боклук под формата на пластмасови, метални и алуминиеви контейнери. Само през последните години са продадени около 10 милиарда капсули. Изчислено е, че наредени една до друга биха обиколили земното кълбо над 10 пъти. Изобретателят им Джон Силван съжалява за изобретението си. В интервю той споделя: „Понякога се чувствам много зле, че съм ги измислил“. Но нали те могат да се рециклират?

Рециклиране на капсули за кафе

Почти всички компании предлагат кафе капсули, които могат да се рециклират. Дори има специални пунктове, в които могат да се оставят за преработка вече използваните. Но технологията за рециклиране изисква разделяне на различните материали. Някои капсули за да се приемат в пунктовете трябва да са с отстранени капачета и утайката от кафе трябва да е отстранена. 

А…

Други видове се приемат отцедени и поставени по 30 бройки в специална торбичка. Като добавим ограничения брой на пунктовете и това, че в близост до дома ни може да няма такъв, то всичко става малко сложно.

Капсули за кафе коцепция

Цялата концепция за „спестено време“ и „удобство“, върху която фирмите производителки градят своя имидж някак си губи смисъл. Хората купуват и използват кафе капсулите най-вече за да спестят време. 

И е…

Малко вероятно е да започнат да ги разделят на отделните им компоненти и след това да отидат до пункта за да ги оставят за преработване. Може би повечето няма да ги  рециклират изобщо, а много дори нямат представа какво точно трябва да направят.

Ниска гъвкавост на капсули за кафе

Като недостатък може да се отчете и това, че капсулите могат да се ползват само в определената за тях машина. Но на пазара вече има изобилие от алтернативни варианти за различните системи на почти всички известни марки. Трябва да отбележим също, че има и съвместими капсули.

Капсули за кафе, системи

Някои производители на кафе произвеждат кафе капсули за различни системи. Lavazza, която предлага на пазара четири продуктови линии (Espresso Point, In Black, Blue, A Modo Mio) наскоро пусна и системите Nespresso и Dolce Gusto.  Nespresso разшири гамата си с линията Vertuo, а  Indesit от своя страна пусна Uno – система предназначена за различни марки.

Предимства на капсули за кафе

До тук разгледахме недостатъците на кафе капсулите, но те имат много и основани предимства. Дългосрочно запазват аромата и вкуса на кафето, бързо се приготвя напитката, притежават точно дозирани съставки, в чашата няма утайка, удобно и чисто се работи с тях, но за всичките им предимства ще ви разкажем в следващия блог.

Но…

Както и да изберете да приготвяте кафето си, ние ви пожелаваме да ви носи само радост и удоволствие! Погрижили сме се в нашия онлайн магазин да намерите всичко, което ви е необходимо за вашето кафе, според вашия вкус и вашия начин на приготвяне. Разгледайте каталога ни. Разнообразието е голямо. Обърнете внимание и на невероятните промоции, които ви предлагаме.

Капсули за кафе

 

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Кафе Робуста: Силно, земно и ценено
Кафе новини
Coffee Master

Кафе Робуста: Силно, земно и ценено

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на кафето в Европа
Кафе новини
Coffee Master

Историята на кафето в Европа

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на еспресото
Кафе новини
Coffee Master

Историята на еспресото

Еспресото – това кафе със силно изразен вкус и аромат, което стана неизменна част от живота на милиони хора по света. Неговата история е тъкана със загадъчни събития, страстни открития и иновации, които са променили начина, по който хората консумират и се наслаждават на кафето.

ПОВЕЧЕ »
Стандарти и видове кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Стандарти и видове кафе капсули

Кафе капсулите са удобна и лесна за приготвяне алтернатива на традиционното приготвяне на кафе. Те са опаковани в индивидуални капсули, които се поставят в кафемашина, която след това ги перфорира и излива гореща вода през кафето.

ПОВЕЧЕ »
10 интересни факта за еспресото
Кафе новини
Coffee Master

10 интересни факта за еспресото

Еспресото е един от най-популярните видове кафе в света. То е концентрирана, плътна и богата на вкус напитка, която се приготвя с гореща вода под налягане през смляно кафе.

10 интересни факта за еспресото, които може би не знаете:

ПОВЕЧЕ »

Свързани продукти