Caps_logo_on_dark_

КАПСУЛИ ЗА ВАШЕТО КАФЕ

Кафето

Кафето

Кафето

Кафе се нарича варена напитка, която е приготвена от изпечени и смлени семена на някои видове кафено дърво. Вкусът му е горчив, понякога тръпчив, но винаги е богат и наситен. Ароматът му е силен, ободряващ, неустоим. Това е най-популярната напитка в света, след водата. Произвежда се в 70 държави, но го пият навсякъде – от Финландия до Мароко, от Америка до Австралия, дори в космоса. През 2015 година италианската астронавтка Саманта Кристофорети приготви и изпи първото еспресо в космоса.

Кафено дърво

Кафеното дърво е род цъфтящо растение от семейство Брошови. От неговите семена, наречени кафени зърна, се произвеждат различни напитки и изделия от кафе. Кафените дървета не обичат ниските температури, ето защо се срещат около екватора, в субтропическите пояси, в тропическите гори на около 1800 метра надморска височина. Тези географски ширини се наричат още и кафе пояс. Кафеното дърво цъфти с красиви и ароматни бели цветове, от които се образуват ядливи червени плодове, наречени черешки. Всяка черешка съдържа две семена – две кафени зърна.

Също така…

Кафените дървета са вечнозелени растения и в природата достигат височина до 20 метра. В плантациите където се отглеждат, за да се опрости събирането на реколтата, те обикновено се подрязват до 2,5 – 3 метра. За да роди първите си плодове на едно кафено дърво са необходими 4 – 5 години, а най-добър добив дават до около 25 – 40 години от засаждането.

Сортове кафени дървета

Съществуват различни сортове кафени дървета, но два са тези от които промишлено се добива кафе. Това са сортовете Арабика /Coffea arabica/ и Робуста /Coffea canephora/. От икономическа гледна точка най-голямо значение има арабското кафено дърво. То е селектирано за промишлени цели. На него се дължат около 75% от световното производство на кафе. Около 20% се пада на сорт Робуста. С много по- малък дял за световната търговия с кафе, а и по-малко известни, са сортовете Либерика, Канефора и Стенофила.

Добив от кафените дървета

За да бъдат в състояние да постигнат добро качество и високи добиви, кафените растения се нуждаят от интензивни грижи през цялата година. Това се постига с много труд от страна на плантаторите и подходящи географски условя, като температура, слънчева светлина, валежи и плодородна почва. Всяко дърво ражда около 2000 кафени черешки, а във всяка черешка има 2 семена, или това са 4000 зърна. Средно годишно от едно кафено дърво се добиват около половин килограм кафе.

Една проста сметка показва, че ако консумирате само 2 кафета дневно, примерно еспресо, за една година ще сте употребили реколтата на 10 кафени дървета. За да се напълни един стандартен чувал /60 килограма/ със зелено кафе са необходими около 100 дървета от сорт Арабика.

Но…

Зърната от различни страни и региони обикновено могат да бъдат разграничени по разлики във вкуса, аромата, тялото, обема и киселинността. Тези вкусови характеристики зависят не само от генетичния подвид, обработката, но и от района на отглеждане, почвата, климата, надморската височина. Дегустатор специалист може да разграничи произхода на кафе от един и същи сорт. Дългогодишния опит и изтънчения им вкус им помагат да определят коя Арабика е бразилска, коя колумбийска или е произведена в Коста Рика.

Държави производителки на кафе

Най-големите производители на кафе са Бразилия и Колумбия. След тях се нареждат Индонезия, Мексико и Виетнам. Останалите държави производителки на кафе са в Азия, Африка, Северна и Южна Америка, Карибското крайбрежие. Ямайка и Йемен произвеждат сравнително малко кафе като количество, но то се слави със своето изключително качество.

Икономика на кафето

Над 2,25 милиарда чаши кафе се консумират дневно в света. Това представлява средно около 2,5  на човек. Над 90% от производството на кафе се извършва в развиващите се страни, главно в Южна Америка. В света има около 25 милиона семейства, които изкарват прехраната си с това. Ако предположим среден размер на семейство от 5 члена, то около 100 милиона души в света са зависими от отглеждането на кафе.

Според някои икономисти, кафето е вторият най-важен търговски продукт след петрола. Според други това не е така. Но всички са единодушни, че зеленото кафе е вторият най-важен търговски продукт изнасящ се от развиващите се страни. Суровото кафе на зърна е една от най-важните селскостопански стоки за международната търговия.

Наименование на кафето

Наименованието на кафето в повечето европейски езици произлиза от турското kahve. То пък от своя страна е заето от арабското название за кафе – кахуа. Според повечето арабски лексикографи първоначално тази дума е обозначавала вид вино. По-късно тя става основа на глагола каия – нямам апетит.

А…

За кафето се е смятало, че притъпява глада.  Оттам тази дума е започнала да се използва и за наименованието му. Съществуват и други предположения, според които арабската форма има етиопски произход, свързвайки я с географската област Кафа.

Знаете ли, че?

Българския термин е кафе. Смята се, че е дошъл вероятно под влиянието на френската дума cafe. В различни райони на България се използват и диалектните форми каве, кайве и кахве.

Кафето и българите

Според едно интересно проучване на Nielsen Admosphere Bulgaria и Български Национален Панел 85% от българите консумират кафе всеки ден. От тях 60% пият по няколко чаши дневно, а 25% се ограничават до една чаша. Само 6% са отговорили, че никога не пият кафе. Изследването обхваща 1000 респонденти от онлайн населението на страната на възраст над 15 години. Жените, ежедневно консумиращи ароматната напитка, са повече от мъжете.

Защо българите пият кафе?

На въпроса „Защо пиете кафе?“ 64% от анкетираните, като повечето от тях са на възраст 35 – 44 години, са отговорили „Действа ми ободряващо.“, 34% го пият заради вкуса му, 28% заради аромата му, 27% го правят по навик, а 24% са отбелязали и отговора „При социални поводи – среща с приятели, колеги и прочие.“.

Предпочитанията на българите

От това проучване става ясно, че 69% от анкетираните предпочитат кафе на зърна, но ¾ обикновено пият разтворими кафени напитки от типа 3 в 1. По-младите любители на кофеиновата напитка консумират по-голямо количество разтворими кафета в сравнение с останалите възрастови групи. Прясното кафе на зърна е предпочитано повече от мъжете, както и от хора на възраст над 35 години.

Къде най-често пият кафе българите?

Според същото проучване 55% от анкетираните са отговорили, че пият кафе най-вече у дома, 25% го правят на работното си място или в училище, 14% в кафенета и заведения, 5% навън, когато пътуват, а само 2% на гости или на среща.

От къде българите купуват кафе?

На въпроса „От къде купувате кафето, което консумирате в къщи?“ 64% от анкетираните са отговорили, че най-често това е супермаркета. Около 30% се сдобиват с него от местни магазини, 25%  от специализирани магазини за кафе и чай. В проучването няма информация за онлайн магазините за кафе.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Кафе Робуста: Силно, земно и ценено
Кафе новини
Coffee Master

Кафе Робуста: Силно, земно и ценено

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на кафето в Европа
Кафе новини
Coffee Master

Историята на кафето в Европа

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на еспресото
Кафе новини
Coffee Master

Историята на еспресото

Еспресото – това кафе със силно изразен вкус и аромат, което стана неизменна част от живота на милиони хора по света. Неговата история е тъкана със загадъчни събития, страстни открития и иновации, които са променили начина, по който хората консумират и се наслаждават на кафето.

ПОВЕЧЕ »

Свързани продукти