Caps_logo_on_dark_

КАПСУЛИ ЗА ВАШЕТО КАФЕ

Кафе Арабика 2-ра част

Кафе Арабика 2-ра част

Кафе Арабика 2

Съществуват различни сортове кафета, но от икономична гледна точка най-голямо значение има арабското кафено дърво. То е селектирано за промишлени цели и съставлява приблизително 75% от добива на световното производство. Любителите на кафето свързват думата Арабика с качествено кафе на зърна. Но какво го прави толкова оригинално и известно? Голямата му популярност се дължи на неговия неповторим вкус.

Кафе Арабика 2, вкус

Кафе Арабика се отличава с доста по-мек вкус в сравнение с другите сортове кафе. Това се дължи на по-ниското съдържание на кофеин в зърната. Именно кофеинът придава горчивината на кафето. Освен това кафе Арабика съдържа два пъти повече захар от другите кафета. Заради това вкусът на напитката ни се струва по-приятна и по-сладка.

А…

Приготвена правилно чаша кафе от сорт Арабика е с интензивен и сложен аромат наподобяващ цветя, плодове, карамел, мед, шоколад, но е с едва доловима, приятна лека киселинност. Дори и доста по-високата му цена, в сравнение с неговите „събратя“, не е попречила на неговата слава. Трябва да отбележим, че и най-качественото масло от зелено кафе се добива именно от кафе Арабика.

Кафе Арабика 2, фактори влияещи върху вкуса

Факторите влияещи върху вкуса на кафето са много, но на първо място от значение е състава на почвата и климатичните условия. Особено важни са и грижите полагани от производителя по време на отглеждане, коректното събиране на реколтата, правилното съхранение и много други фактори от първичната обработка. Кафе Арабика отглеждано при сравнително висока надморска височина е с много високо качество, има по-изтънчени характеристики, отличителни аромати и вкусове, проявяващи се по време на печене.

Кафе Арабика 2, химичен състав и хранителна стойност

Химичният състав на кафето не е константна величина. Някои показатели могат да имат леки отклонения на данните в зависимост от сорта. Ето защо обикновено се записват с интервал или средна стойност по дадения показател.

В 100 грама зелено кафе на зърна се съдържат:

  • Кофеин  0,6% – 2,7%
  • Мазнини 12%
  • Протеини 13%
  • Захар 8%

Знаете ли, че…

Суровите зърна на кафе Арабика често имат аромат подобен на аромата на боровинки. Изпечени те продължават да отделят невероятно сладка миризма, но променят своя състав.

В 100 грама изпечено кафе на зърна се съдържат:

  • Кофеин не повече от 1,3%
  • Мазнини до 15%
  • Протеини 20%
  • Захар 2% – 3%

И, че…

Печените зърна Арабика съдържат още и около 18 % етерични масла, а имено те са отговорни за наситеността на аромата. Съдържат още витамини ( РР, В1. В2, В3, А, D, Е ), минерали, калий, магнезий, калций и много други полезни за здравето вещества. Едно кафе съдържа само 2 kcal.

Кафе Арабика 2, сортове

Двата най-известни сорта на кафе Арабика са Типика (Typika) и Бурбон (Bourbon). От тях са произлезли много и различни сортове и под-сортове. Някои са специално разработени, за да се получи максимална икономическа възвращаемост в рамките на специфични регионални условия като климат, почва, методи на отглеждане и разпространение на вредители и болести.

Кафе Арабика 2, днес…

Днес са познати над 300 сорта Арабика. Те са се сдобили с голяма популярност и представляват около 75% от производството на кафе в света. Кафе Арабика се отглежда в над 40 държави, като всяка от тях произвежда свои собствени сортове.

Кафе Арабика 2, Бразилия

През 1920 година Бразилия е произвеждала около 80% от цялото кафе в света. След като другите държави увеличават  производството си на кафе, пазарният дял на Бразилия днес е намалял до 35%. Въпреки това тя остава най- големият производител  в световен мащаб. Днес в страната има около 300 000 кафени плантации. Там се отглеждат около 80% Арабика и 20% Робуста. Периодът за събиране на реколтата е от май до септември. Бразилското кафе се слави със своята мекота, орехови тонове, дъх на плодове, сладки флорални нотки. Бразилия консумира почти половината от кафето което произвежда.

Кафе Арабика 2, Колумбия

Колумбия е един от световните лидери в производството на кафе Арабика. Тя е втория по големина производител в световен мащаб след Бразилия. По отношение на качеството обаче я надминава. Колумбия е известна с висококачественото си и неповторимо кафе по цял свят. Традиционно повечето кафени плодове там се обработват по измития метод.

За да се запазят уникалните сортове Арабика от разпространението на болести, които биха могли да увредят ценните кафени дървета, всяка кола, влизаща в територията на Колумбия, се третира със специални препарати. Колумбийското кафе има прекрасен аромат, кадифен изискан лек вкус и деликатен карамелен после вкус.

Кафе Арабика 2, Кения

В списъка на най-добрите кафета в света е кенийското. Идва от източна Африка. Отглежда се на 1400 – 2000 метра надморска височина. Почвата там е с повишено съдържание на желязо и е богата на минерали и хранителни вещества. Всички тези фактори придават по-висока киселинност на зърната с подчертани нюанси на цитрусови плодове и правят букета от вкусове още по неустоим. Кафето от Кения се нарича „Кафе за ценители“ и се смята зя едно от най-изисканите кафета.

Кафе Арабика 2, Коста Рика

В Коста Рика се отглежда кафе, което е по „меко“ и е с по-ниско съдържание на кофеин. Там вулканичната почва е решаваща за неповторимия, съблазнително сладък привкус и божествен аромат. Това кафе е с балансиран вкус, деликатен цветен аромат и орехови нотки, като при повечето сортове долавяме и допълнителни ванилови и плодови нюанси. В Коста Рика е забранено отглеждането на Робуста. Там се отглежда единствено и само кафе Арабика.

Кафе Арабика 2, Гватемала

Високопланинските кафета по принцип имат по-тръпчив вкус с лека горчивина и се долавя нотка на дим. Именно такова е кафето произвеждано в Гватемала. То се слави със своя балансиран букет от вкусове. Долавят се флорални нотки, допълнени с лек привкус на шоколад и цитрусова киселинност.

Кафе Арабика 2, Етиопия

Етиопия се смята за родното място на кафето. Кафените дървета се отглеждат в малки ферми намиращи се в планините. Етиопия е дом на някои от най-необикновените и разнообразни сортове Арабика на планетата. Това са кафета от традиционни наследствени сортове, дълго селекционирани, които се срещат само и единствено тук. Те са толкова специфични, че трудно могат да се отглеждат където и да било другаде по света. Плодовете узряват и се берат от септември до декември, в зависимост от височината където са засадени и от валежите паднали през периода на зреене. Етиопското кафе е с тръпчив вкус, ароматно и се долавят нотки на вино, така нареченото „винено докосване“. То има дълъг и наситен после вкус.

Кафе Арабика 2, Индия

Кафе в Индия се отглежда на юг. Там почвата е особено плодородна, а климата мусонен. Мусонният климат се характеризира с висока влажност през лятото и почти пълно отсъствие на валежи през зимата.  Това са фактори, които са благоприятни за отглеждането на високо качествени сортове Арабика. Има и още неща специфично за този район. Там фермерите засаждат да кафените дървета подправките кардамон и канела, за да добавят пикантен аромат  към вкуса на кафето. Така индийската Арабика е деликатно, ароматно, благоуханно и меко кафе с кисело винен вкус.

Кафе Арабика, използване

Обикновено кафе Арабика се използва за еспресо смеси. Докато кафе Робуста се добавя в блендовете за увеличаване на плътността, горчивината и силата на напитката, то добавянето на кафе Арабика омекотява вкуса и придава на сместа разнообразие от уникални аромати. Това се дължи на повечето етерични масла, които се съдържат в  сортовете Арабика.

От къде да си купим кафе Арабика?

Ако сте любител на кафе Арабика или просто искате да го опитате в чистия му вид, то разгледайте каталога на нашия онлайн магазин. В зависимост от начина по който приготвяте кафето си и от вида машина, която използвате ние ви предлагаме кафе на зърна, смляно, капсули и хартиени моно дози.  Ще ви изненадат и невероятните промоции, които сме подготвили за вас.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Кафе Робуста: Силно, земно и ценено
Кафе новини
Coffee Master

Кафе Робуста: Силно, земно и ценено

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на кафето в Европа
Кафе новини
Coffee Master

Историята на кафето в Европа

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на еспресото
Кафе новини
Coffee Master

Историята на еспресото

Еспресото – това кафе със силно изразен вкус и аромат, което стана неизменна част от живота на милиони хора по света. Неговата история е тъкана със загадъчни събития, страстни открития и иновации, които са променили начина, по който хората консумират и се наслаждават на кафето.

ПОВЕЧЕ »
Стандарти и видове кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Стандарти и видове кафе капсули

Кафе капсулите са удобна и лесна за приготвяне алтернатива на традиционното приготвяне на кафе. Те са опаковани в индивидуални капсули, които се поставят в кафемашина, която след това ги перфорира и излива гореща вода през кафето.

ПОВЕЧЕ »
10 интересни факта за еспресото
Кафе новини
Coffee Master

10 интересни факта за еспресото

Еспресото е един от най-популярните видове кафе в света. То е концентрирана, плътна и богата на вкус напитка, която се приготвя с гореща вода под налягане през смляно кафе.

10 интересни факта за еспресото, които може би не знаете:

ПОВЕЧЕ »
Най-популярните кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Най-популярните кафе капсули

Кафе капсулите са удобен и лесен начин за приготвяне на кафе. Те са предварително дозирани и опаковани, което ги прави лесни за съхранение и използване. Най-популярните кафе капсули в България са тези на Nespresso. Компанията е лидер на пазара на капсулно кафе в страната и предлага широка гама от капсули с различни вкусове и аромати.

ПОВЕЧЕ »

Свързани продукти