Caps_logo_on_dark_

КАПСУЛИ ЗА ВАШЕТО КАФЕ

Кафе Арабика

кафе Арабика

Кафе Арабика

Различни сортове кафени растения се отглеждат за производство на кафе на зърна, но само два са най-използваните в промишлеността. Това са  Coffea Arabica – кафе Арабика и Coffea Canephora – кафе Робуста. От икономическа гледна точка най-голямо значение има арабското кафено дърво. 

А…

То съставлява приблизително 75% от добива на кафе в света. Около 20% – 25% от световното производство се пада на кафе Робуста. Отглеждат се и други видове кафени растения, като Liberica, Racemosa, Excelsa, Mauritiana, Mauritiana, Stenophylla и други, но те заемат само около 2% от общото световно производство на кафе на зърна.

Кафе Арабика, днес…

Днес кафе Арабика е синоним на много добро кафе и хората свързват думата Арабика с оригинално и качествено кафе на зърна. Почти всички производители предлагат на пазара продукти с етикет 100% Арабика. В този блог ще ви разкажа малко повече за най-популярния вид кафе в света.

Кафе Арабика, наименование

Първите писмени сведения за напитка, направена от печени кафени семена, историците намират в записките на арабски учени, където наред с това, как се приготвя това вълшебно питие, те описват как тази напитка им помага да работят по- продуктивно и как тя удължава работните им часове. Триумфалното си пътешествие по света кафе Арабика започва именно от тук, от Арабския полуостров, откъдето получава и легендарното си име Арабика.

Кафе Арабика, история и произход

Кафе Арабика произлиза от планините на Етиопия, където все още се срещат диви кафени дървета. Някои историци смятат, че произходът му датира от около 1000 години преди новата ера. Не е ясно кога точно то е било култивирано, но се предполага, че за първи път това се случва през 7-ми век от новата ера на територията на днешен Йемен и Арабския полуостров. Първите писмени документи, разказващи за това са от 12-ти век.

Кога Кафе Арабика пристига в Европа

Четири века по-късно кафе Арабика пристига и в Европа. За пръв път видът Coffea arabica е описан от френския естествоизпитател Антоан дьо Жосьо, който му дава името Jasminum arabicum. По-късно, през 1737 година е поставено в род Coffea от Карл Линей.

Кафе Арабика, къде се култивира

Кафе Арабика обикновено се култивира около екватора, на места с тропически климат, където винаги е пролет или лято и няма рязка промяна на температурата. Растението е много капризно към климатичните условия – топлина и влажност. 

А…

Най-добре вирее на  надморска височина от 600 до 1500 метра, но има плантации, които се намират и до 2800 метра над морското равнище. Растението е устойчиво и може да понася и по-ниски температури, но не и замръзване.

Но…

Но най добре расте в зони със средна температура между 15 и 24 градуса. Поради изгарящото пряко слънце в Южна и Централна Америка кафените растения  се засаждат под сянката на тропическите дърветата. От особено значение е мястото където се отглежда кафето. Важна роля за вкуса и аромата на готовата вече напитка имат климата и почвата. Планинските насаждения притежават особено изискан вкус и аромат.

Кафе Арабика, какво представлява

Кафе Арабика е вечно зелено кафено дърво. В диво състояние то расте между 9 и 12 метра, но отглеждано в кафените плантации се подрязва и се подържа на височина не повече от 2 метра. По този начин дървото образува гъста корона, увеличава количеството  и качеството на продукцията, а се улеснява и брането на плодовете.

Кафе Арабика, външно описание

Кафе арабика е дърво с отворена разклонена система. Листата му са разположени по клоните едно срещу друго на къси дръжки. Формата им е елиптично – яйцевидна, до продълговата с дължина от 6 до 12 сантиметра, а са широки 4 – 8 сантиметра. На цвят те са тъмнозелени и лъскави.

Кафе Арабика, цветовете…

От две до четири години след засаждането по клоните на дървото се появяват първите цветове. Те растат в съцветия и са сравнително малки, с диаметър от 1 – 1,5 сантиметра. Притежават силен и сладък аромат, наподобяващ миризмата на жасминови цветя. От цветовете, които се отварят в слънчеви дни, се получават най-голям брой плодове.

Това….

Това обаче е вредно за самото растение и за добива през следващите години. Кафеното дърво е склонно да произвежда твърде много плодове, а растението благоприятства узряването им в ущърб на собственото си здраве. В плантации с добре поддържани насаждения това се предотвратява с подрязване на дървото. Периодът на цъфтене продължава само 2 – 3 дни, след което върху растението остават само дебелите, тъмнозелени листа.

Кафе Арабика, плодовете…

Не след дълго на мястото, където са били цветовете започват да се появяват плодове. В самото началото те са тъмнозелени като листата. Узрявайки постепенно пожълтяват, след това стават светло червени и накрая потъмняват до лъскаво, наситено червено. В този момент на зреене  те наподобяват череши и от тук идва наименованието им „кафени черешки“. Те са продълговати с дължина около 1 сантиметър.

Кафе Арабика, зърната…

Обикновено всеки плод има две семена или две зърна кафе. Те са обвити в защитна мембрана, наречена пергамент и са покрити с още един слой сладка целулоза. Кафе Арабика има доста плоски и продълговати зърна със змиевиден канал. Генетично е единствен вид с 44 хромозоми и 90 ароматни вещества. Химическият анализ показва, че съдържанието на кофеин е от 0,9% до 1,7% от обема на всяко зърно.

Кафе Арабика, събиране на реколтата

Обикновено след 8 – 9 месеца след цъфтежа плодовете узряват и са готови за бране. Събирането на реколтата на кафе Арабика става през есента и зимните месеци. В някои райони плодовете на едно и също растение узряват по различно време. Това прави брането на кафените черешки доста трудоемко. За прибиране на готовата продукция се използват, както ръчния, така и механичния методи.

Ръчен метод

За гарантиране на високо качество на крайния продукт, обикновено се избира ръчния метод на бране. При него се прибират само плодовете, които са достигнали своя пик на зрялост. Неузрелите се оставят за да се берат по-късно, а презрелите и изгнилите плодове се събират отделно, така че да не вредят на растението. Този метод позволява на берачите да проследят здравето и на самото дърво.

Метод отронване

В някои плантации климатичните условия позволяват почти едновременно узряване на плодовете, а това от своя страна позволява използването на метода отронване. При него всичките плодове се отронват, берат се заедно. След това се сортират, като се отделят узрелите от зелените и презрелите.

Механичен метод

В някои плантации, където климатът позволява използването на метода отронване и теренът е достатъчно равнинен, се прилага механичния метод. При него със специализирани машини се прибират всички плодове, които след това се сортират. Този метод е много по-продуктивен, а качеството на крайния продукт остава високо.

А…

По кой от методите да прибира готовата продукция решава даденият фермер. Той взима предвид релефа на своята плантация, климата, икономическите и социалните фактори, така че избрания метод за събиране на плодовете да е най-подходящ за него, като в същото време да може и да гарантира качеството на реколтата.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Кафе Робуста: Силно, земно и ценено
Кафе новини
Coffee Master

Кафе Робуста: Силно, земно и ценено

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на кафето в Европа
Кафе новини
Coffee Master

Историята на кафето в Европа

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на еспресото
Кафе новини
Coffee Master

Историята на еспресото

Еспресото – това кафе със силно изразен вкус и аромат, което стана неизменна част от живота на милиони хора по света. Неговата история е тъкана със загадъчни събития, страстни открития и иновации, които са променили начина, по който хората консумират и се наслаждават на кафето.

ПОВЕЧЕ »
Стандарти и видове кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Стандарти и видове кафе капсули

Кафе капсулите са удобна и лесна за приготвяне алтернатива на традиционното приготвяне на кафе. Те са опаковани в индивидуални капсули, които се поставят в кафемашина, която след това ги перфорира и излива гореща вода през кафето.

ПОВЕЧЕ »
10 интересни факта за еспресото
Кафе новини
Coffee Master

10 интересни факта за еспресото

Еспресото е един от най-популярните видове кафе в света. То е концентрирана, плътна и богата на вкус напитка, която се приготвя с гореща вода под налягане през смляно кафе.

10 интересни факта за еспресото, които може би не знаете:

ПОВЕЧЕ »
Най-популярните кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Най-популярните кафе капсули

Кафе капсулите са удобен и лесен начин за приготвяне на кафе. Те са предварително дозирани и опаковани, което ги прави лесни за съхранение и използване. Най-популярните кафе капсули в България са тези на Nespresso. Компанията е лидер на пазара на капсулно кафе в страната и предлага широка гама от капсули с различни вкусове и аромати.

ПОВЕЧЕ »

Свързани продукти