Caps_logo_on_dark_

КАПСУЛИ ЗА ВАШЕТО КАФЕ

Кафе Екселса

Кафе Екселса

Кафе Екселса 

В семейството на кафените растения има едно дърво, което по височина, растеж и по прилика на листата наподобява Либерика. Семената му по размер и форма приличат на Робуста, по аромат и вкус се доближават до тези на Арабика. Това е кафе Екселса, един от най редките видове в света.

Описание

Кафе Екселса е сорт кафено дърво, което произлиза от Западна Африка – Чад, Нигерия, Нигер и Камерун. За първи път е открито през 1903 година и първоначално, смятано за нов вид, е наречено с името Coffea Excelsa. По късно обаче, ботаниците установяват, че този сорт  в действителност е само част от вида Coffea Liberica и за това правилното му научно име е Coffea Liberica Excel.

Но…

Но двата сорта толкова много се различават по между си, че някои членове на общността на кафето мислят за него като за отделен вид. И до днес производители и търговци все още наричат този сорт Екселса и го оценяват като много привлекателен.

Кафе Екселса, външно описание

Височината на дърветата е впечатляваща. В природата достига до 20 метра, но култивирано в плантациите се подрязва и се поддържа около 2 метра. Това позволява на дървото да образува гъста корона, а и улеснява прибирането на узрелите плодове. 

Кафееното дърво…

Има силен растеж, кореновата му система е добре развита в дълбочина, което му позволява да вирее на места, където вали малко или почти не падат валежи. Определят го като кафеното дърво с най-здравата стойка и е едно от най-големите растения за кафе в света.

Кафе Екселса, листа и цветове

Кафеното дърво Екселса има големи, лъскави, овални листа. Характерно за тях е цветът. Те са червеникаво лилави, като с времето стават зелени.  Кората му е сивкава на цвят. Периодът на цъфтеж е през лятото. Цветовете са бели, с червеникави нюанси и са групирани в гроздове. Както и при другите сортове кафени растения, те ухаят приятно с аромат подобен на аромата на жасмин.

Кафе Екселса, плодове и семена

Плодовете на кафе Екселса имат дълъг период на зреене 12 -14 месеца. В началото те са със зелен цвят, постепенно зреейки стават жълти, после оранжеви, а вече готови за бране са червени и лъскави. Основната характеристика на плодовете на кафе Екселса е меката им външна обвивка. Тя е толкова крехка, че е възможно да отделите семената с ръце. Във всеки плод има по две семена или две кафени зърна, които са сравнително големи и с превъзходно качество. Те са с овална форма и тъмнозелен цвят.

Кафе Екселса, прибиране на реколтата

Прибиране на реколтата на кафе Екселса си извършва през есента, когато плодовете вече са узрели. Но не всички плодове на едно и също дърво узряват по едно и също време, така че е необходимо често и периодично да се събират само узрелите, като зелените се оставят на клонките за следващото бране. 

Зърно по зърно..

Събирането на готовата продукция се извършва ръчно или, където е възможно, с помощта на специализирани машини за бране. Набраните плодове се транспортират до местата за преработка за изваждане на зърната. От своя страна времето за култивиране зависи от зоната на отглеждане на растението.

Кафе Екселса, условия за отглеждане

Отглеждането на дърветата от сорт Екселса изисква топли, влажни климатични условия и плодородна, добре дренирана почва. Дървото расте най-добре в райони с годишни валежи най-малко 1500 – 2000 мм и средна температура между 22 и 27 градуса. Кафе Екселса е растение, което се нуждае от много вода през периода на растежа си, но понася добре сушата, след като узрее.

Кафе Екселса, място на отглеждане

Има някои условия, които производителите на кафе Екселса трябва да вземат предвид, за да извлекат максимума от реколтата. На първо място от голямо значение е да изберат правилното място за отглеждане, така че растенията да се намират в оптимални климатични условия, отговарящи на изискванията им за растеж и развитие.

А…

След това дърветата трябва да бъдат осигурени с подходящи грижи, като редовно поливане и торене. Така се гарантира производството на висококачествени зърна.

Избор на сорт

Друго важно условие при отглеждането на кафе Екселса е избора на правилния сорт. Има няколко разновидности на това кафено дърво, като всяка е със своите уникални характеристики, които го правят по-подходящо за отглеждане в дадения район, при определените климатични условия. 

Ето…

Защо е важно да се вземе мнението на специалисти от сектора, които след направените проучвания, могат да посочат най-подходящия сорт за дадена плантация.

Екологично земеделие

Освен правилния избор на мястото, сорта и полаганите грижи от значение е използването на предлаганите техники за устойчиво земеделие, като органично земеделие, биологичен контрол на насекомите, правилно управление на отпадъците и остатъците от реколтата.

Къде се отглежда

Кафе Екселса  расте най-вече в Югоизточна Азия. Отглежда се предимно около езерото в Чад. Тук той е един от основните източници на доходи в страната. Представлява само 1% от световния пазарен дял на производството на кафе. Не съвсем доброто качество на Екселса се дължи на факта, че расте в полусухи райони. 

И…

Въпреки това днес във Филипините и Индонезия могат да се намерят отлични кафени култури на този сорт. Отглежда се още в Сиера Леоне, Либерия, Виетнам, Централноафриканската република.

Вкусови характеристики

Кафе Екселса на вкус наподобява кафе Либерика, но е със значително по-ниско качество. Това означава, че има много силен вкус, с който повечето консуматори на кафе не са свикнали. Въпреки това, ако харесвате силното кафе, може да поискате да го опитате. Този вид кафе е не само рядко, но и доста непознато.

Но…

Но зърната на кафе Екселса, оставени да отлежат, дават кафе с ароматен и приятен вкус, подобен на този на кафе Арабика. Твърди се, че притежава тръпчив и плодов корпус, с вкусове напомнящи на леко печено. Специалисти оценяват този вид като много атрактивен и го смятат за изпитан деликатес. 

А…

Това личи и от високата му цена. Силният ароматен вкус е изключително изразен. Екселса има подчертан, силен, землен, вкус и аромат. Някои го намират дори за доста „грубо“ кафе и обясняват, че ще трябва да свикнете с него.

Използване

До голяма степен кафе Екселса се използва в смеси, за да придаде на кафето допълнителен вкус и сложност. То е дори по-малко популярно от сорт Либерика. Екселса е изключително рядко и много скъпо кафе. Заради това не е особено интересно за кафе индустрията. Това обяснява и ниския дял на световния пазар.

Според специалистите кафе Екселса е много обещаващ сорт кафено дърво, което може да произведе висококачествени зърна и да спомогне за създаването на стабилен доход за фермерите.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Кафе Робуста: Силно, земно и ценено
Кафе новини
Coffee Master

Кафе Робуста: Силно, земно и ценено

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на кафето в Европа
Кафе новини
Coffee Master

Историята на кафето в Европа

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на еспресото
Кафе новини
Coffee Master

Историята на еспресото

Еспресото – това кафе със силно изразен вкус и аромат, което стана неизменна част от живота на милиони хора по света. Неговата история е тъкана със загадъчни събития, страстни открития и иновации, които са променили начина, по който хората консумират и се наслаждават на кафето.

ПОВЕЧЕ »
Стандарти и видове кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Стандарти и видове кафе капсули

Кафе капсулите са удобна и лесна за приготвяне алтернатива на традиционното приготвяне на кафе. Те са опаковани в индивидуални капсули, които се поставят в кафемашина, която след това ги перфорира и излива гореща вода през кафето.

ПОВЕЧЕ »
10 интересни факта за еспресото
Кафе новини
Coffee Master

10 интересни факта за еспресото

Еспресото е един от най-популярните видове кафе в света. То е концентрирана, плътна и богата на вкус напитка, която се приготвя с гореща вода под налягане през смляно кафе.

10 интересни факта за еспресото, които може би не знаете:

ПОВЕЧЕ »

Свързани продукти