Кафе Либерика

Кафе Либерика

Кафе Либерика

Кафетата Арабика и Робуста са основните сортове, които се консумират масово в света. Известни са на всички любители на кафето. Макар и най- разпространени, те не са единствените. Съществуват още най-малко сто вида кафета. По известни от тях са Liberica, Racemosa, Excelsa, Mauritiana, Stenophylla и други. Те са по-малко популярни, по-рядко се срещат в търговско обръщение и имат по-малко икономическо значение.

Кафе Либерика

Coffea Liberica, известно още като либерийско кафе, е друг вид, който се среща на пазара, но представлява по-малко от 2% от отглежданото кафе за промишлени цели. В световен мащаб се нарежда на трето място след колоса Арабика, заемащ 65% – 70% от световното производство на кафе и Робуста – около 30%.

История на кафе Либерика

Родината на кафе Либерика е Западна и Централна Африка. Около 1740 година испански монаси го пренасят в град Липа. През колониалния период Либерика е основният вид кафе отглеждано на островите. Изнасяно е предимно в западните страни, където цената му е била до пет пъти по-висока от цените на кафе на зърна от другите видове.

Световната пандемия от ръжда по кафето

През 1890 година, по време на световната пандемия от ръжда на кафето, са унищожени над 90% от насажденията от Арабика в света. Плантациите с кафе Либерика оцеляват по-дълго, но в крайна сметка и те се поддават на болестта. Това довежда до колапс на кафе индустрията на островите. Опитвайки се да намерят решение на този проблем, фермерите и правителствените агенти се насочили към насажденията в Либерия.  

Кафе Либерика – Филипините

И така първата държава, която натурализира този сорт и го култивира с търговска цел е Филипините, по това време територия на САЩ. Това решение до голяма степен подпомогнало икономиката на страната, тъй като за известен период от време тя била единствен доставчик. Обявяването на независимостта на Филипините през 1949 година спира доставянето на кафе.

Едва…

Едва през 1995 година кафе Либерика отново се появява на световния пазар. Природозащитници спасили последните останали дървета, като ги присадили във Филипински региони, където климата е по-подходящи за развитието им. За съжаление това усилие се случило твърде късно. 

A…

Когато новата реколта Либерика била готова да бъде продавана, Арабика вече носела короната на царуващ сорт кафе в света. Слабото му присъствие на пазара се усеща и днес.

Кафе Либерика, външно описание

Кафе Либерика е растение от семейство Брошови. То представлява голямо и силно дърво, като в природата достига височина до 18 – 20 метра. В плантациите, където се отглежда, култивираните растения се подрязват до около 2 метра за да се даде плътност на короната  и за по лесно събиране на реколтата.

Кафе Либерика, листа и цветове

Дървото Либерика има жилави листа, много по-големи от Арабика и Робуста, разположени на къси дръжки симетрично по клоните. Цъфти с бели, събрани на групи цветове. Както и при другите видове кафени растения те имат приятен аромат, напомнящ миризмата на жасмин, но насекомите не го харесват, така че дърветата се защитават от вредителите сами.

Кафе Либерика, плодове

Кафените плодове на сорт Либерика са също по-големи по размер. По форма наподобяват повече „лодка“, респективно на овалните и кръгли Арабика и Робуста. Узряването им отнема повече от година, но този процес е неравномерен. По тази причина се осъществява събирането на няколко реколти в една плантация.

Зърната на кафе Либерика

Зърната на кафе Либерика са едни от най-едрите сред другите търговски видове. Те достигат дължина до 35 мм и ширина до 15 мм. Но не само са по-големи, но са и уникални по форма със своята асиметричност . Едната страна на зърното е по-дълга от другата, създавайки характерна „кука“ на върха. Централната бразда също е по-назъбена.

Къде расте кафе Либерика

Въпреки че родината на кафе Либерика е Западна и Централна Африка, днес то расте в почти всички страни на черния континент. Благоприятната зона за растежа му е влажна, топла низина, разположена на около 400 метра надморска височина. Дърветата обичат глинеста почва и предпочитат сенчести места. При суша спират да дават плодове.

Държави производителки на кафе Либерика

Кафе Либерика е високо ценен сорт и се отглежда широко във Филипините, макар и до голяма степен предимно за местния пазар. Основните производители на филипинския сорт Либерика са Батангас и съседната провинция Кавите. Един от най-известните видове от либерийското кафе е т. нар. Барако. В края на 19 век Либерика също е пренесена и в Индонезия за да замени дърветата от Арабика убити от болестта на кафената ръжда. Отглежда се в части от Централна и Източна Ява и Западен Калимантан. Има го в Индонезия, Филипините, Шри Ланка, Сейшели, Андаманските Никобарските острови и в Малайзия, но Филипините остават главният му производител.

Кафе Либерика, вкусови характеристики

Семената на кафе от сорт Либерика  се определят, не само като единственото кафе на зърна в света с толкова неправилна форма, но и като зърна с уникален аромат, състоящ се от цветни плодови нотки, с пълно тяло, което притежава опушен вкус. Тези които са пили кафе Либерика казват, че то е различно от всяко друго кафе, което някога са опитвали. Според мнозина дори няма вкуса на кафе и заявяват, че има твърде „дървесен“ вкус.

Но…

Но въпреки необичайните вкус и аромат има любители на кафето, които ценят сорт Либерика. Най-популярни са India Anohki  с нотки на мед, шоколад и анасон и My Liberica с вкус на млечен шоколад, ядки и жасмин. Експертите препоръчват за приготвянето на напитка от кафе Либерика да се използва френска преса, а за непривикналите с вкуса му да го омекотят с мляко, сметана, захар.

Кафе Либерика, съдържание на кофеин

Концентрацията на кофеин в кафените зърна сорт Либерика е най-ниска от трите вида – 1,23 %. За сравнение Арабика съдържа 1,61%, а Робуста 2,26%.

Използване на кафе Либерика 

Сортът кафе Либерика почти не се използва самостоятелно за приготвяне на напитки. Обикновено е в комбинация с други сортове. Получените смеси се използват за приготвяне на капучино, макиято и др. Намира приложение главно в сладкарската промишленост, където може да влезе в състава на кремове, торти или сладкиши с вкус на кафе.

Кафе Либерика, цената…

Растението не се страхува от болести, с изключение на ръждивата гъба. Поради своята рядкост и ограничено предлагане на глобално ниво, цената на зърна кафе Либерика е по-висока от цените на другите видове.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Стандарти и видове кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Стандарти и видове кафе капсули

Кафе капсулите са удобна и лесна за приготвяне алтернатива на традиционното приготвяне на кафе. Те са опаковани в индивидуални капсули, които се поставят в кафемашина, която след това ги перфорира и излива гореща вода през кафето.

ПОВЕЧЕ »
10 интересни факта за еспресото
Кафе новини
Coffee Master

10 интересни факта за еспресото

Еспресото е един от най-популярните видове кафе в света. То е концентрирана, плътна и богата на вкус напитка, която се приготвя с гореща вода под налягане през смляно кафе.

10 интересни факта за еспресото, които може би не знаете:

ПОВЕЧЕ »
Най-популярните кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Най-популярните кафе капсули

Кафе капсулите са удобен и лесен начин за приготвяне на кафе. Те са предварително дозирани и опаковани, което ги прави лесни за съхранение и използване. Най-популярните кафе капсули в България са тези на Nespresso. Компанията е лидер на пазара на капсулно кафе в страната и предлага широка гама от капсули с различни вкусове и аромати.

ПОВЕЧЕ »
Ароматно еспресо
Кафе новини
Coffee Master

Ароматно еспресо

Ароматът на еспресо е едно от най-приятните и разпознаваеми в света. Той е комбинация от интензивни нотки на кафе, какао, карамел и ванилия. Ароматното еспресо е резултат от използването на висококачествени зърна кафе, правилното смилане и оптималната температура и налягане при приготвянето.

ПОВЕЧЕ »
Отслабване с кафе
Кафе новини
Coffee Master

Отслабване с кафе

Кафето може да бъде полезен инструмент за отслабване, тъй като съдържа кофеин, който има редица свойства, които могат да помогнат за намаляване на теглото.
Доказано е, че кафето намалява апетита

ПОВЕЧЕ »

Свързани продукти

ПРОМОЦИИ НА КАФЕТА