Caps_logo_on_dark_

КАПСУЛИ ЗА ВАШЕТО КАФЕ

Кафе Робуста 2

Кафе Робуста 2

Кафе Робуста 2

Кафето има огромно стопанско значение в световен мащаб. Приблизително 25 милиона семейства изкарват прехраната си от отглеждането му. От многото видове съществуващи кафета два са тези, които са с голямо икономическо значение – Арабика и Робуста. Те се произвеждат в около 70 държави, но не във всички от тях е разрешено отглеждането на сорт Робуста. В Коста Рика например се отглежда единствено и само кафе Арабика.

Държави производителки – кафе робуста 2

Основният производител на кафе Робуста е Виетнам. Там в края на 19 век кафеното дърво е пренесено от френските колонисти. Отглежда се също и в Западна и Централна Африка, Бразилия, Индия, Индонезия, Уганда и мн. др. През последните години Виетнам, който произвежда предимно кафе Робуста, се превърна в най-големия му износител. Той предлага 40% от общото количество кафе Робуста произвеждано в световен мащаб. Виетнам надминава Бразилия, произвеждаща 25% Робуста, Индонезия – 13%, Индия  5% и Уганда – 5%.

Химичен състав – кафе робуста 2

Химичния състав на кафе зърната се определя от техния вид. Те определят вкуса, аромата, ползите и вредите на кафената напитка. Но химичния състав не е константна величина. Някои показатели могат да имат леки отклонения на данните в зависимост от сорта, почвата, климата и др. Ето защо се записват със средна стойност. В 100 грама кафе Робуста има около:

  • Кофеин 2,7%
  • Захар                  5,3%
  • Мазнини 10,9% 
  • Протеини 11,3%
  • Хлорогенна киселина  7% – 10%

Хлорогенна киселина – кафе робуста 2

Хлорогенната киселина е важен антиоксидант, който има много ползи за човешкия организъм. В зеленото кафе съдържанието й е по-високо, но за съжаление при изпичането му повечето от хлорогенната киселина се разгражда и изчезва. Тя не е полезна само за хората, но и за самото кафено растение, като възпира вредителите по време на растежа му. Само за сравнение –  в 100 грама кафе Арабика се съдържа от 5,5% до 8%  хлорогенна киселина.

И още…

В кафе Робуста се съдържат и липиди, но те са около 60% по-малко отколкото в кафе от сорт Арабика. Съдържанието на танин обаче е много по-високо в  сравнение с Арабиката, а имено той е отговорен за горчивия й вкус. Кафе Робуста съдържа още и много минерали – калций, магнезий, натрий, калий, фосфор и др. Всичко това оказва влияние върху вкусовите характеристики и аромата на приготвената напитката.

Вкусови характеристики – кафе робуста 2

Кафе Робуста е с напълно различни вкусови характеристики от кафе Арабика. Кафе Арабика се счита за по-нежно, почти не се усеща горчив вкус. То е естествено меко и ароматно, пропито с богата палитра от фини и ароматни вкусове. Кафе Робуста е с по-силен и тръпчив вкус, често го определят като „земен“ до „мухлясал“. Една от причините за това е почти два пъти по-високото съдържание на кофеин в състава му.

Но…

Но при някои сортове Робуста може да  усетите и други вкусови нюанси. Сладките нотки по принцип не са типични за този вид кафе. Само някои сортове могат да ги съдържат. Например в индийската Робуста се усеща вкус на ядки и шоколад, в кенийското кафе – тъмен шоколад и плодове, колумбийската Робуста – карамел и какао, в йеменската – шоколад. Киселинността е типична за сорт Арабика. Кафе Робуста не носи в себе си този нюанс, но е с по-силен и тръпчив вкус, благодарение на по-високото съдържание на танин.

Използване – кафе робуста 2

Кафе от сорт Робуста рядко се използва в чист вид. Дълги години Робуста е гръбнакът на италианската кафе индустрия, като основен вид  в различни блендери, главно за приготвяне на мощна, ободряваща еспресо напитка. Днес този сорт се употребява за направата и на разтворими кафета.

А…

Има не малко хора, според които добре отгледаната Робуста е по-добра от нискокачествената Арабика. В това твърдение има доза истина. Генерално Робустата е с доста ограничени вкусови характеристики. Ето защо не е предпочитана сред хора обичащи кафето като интересен плод, който може да покаже много повече от горчив привкус. Изпечени зърната Робуста произвеждат силно, пълноценно кафе с отличен земен вкус, но с повече горчивина от кафе напитка приготвена от сорт Арабиката.

Комбинирана с Арабика – кафе робуста 2

Мощния аромат на Робуста е желан в комбинация с Арабика за да се даде „сила“ и „завършеност“ на напитката кафе. Доброкачествените зърна Робуста се използват в традиционните еспресо смеси. Те представляват 10% – 15% от състава им, а някои производители предлагат смеси с много по-голямо съдържание на Робуста. Тя придава не само приятен и специфичен вкус, но и при приготвянето на кафе еспресо се получава и по-добър каймак – пяна, известна още като „крема“.  Но отлично еспресо може да се получи и от 100% моно сортове Робуста.

 Добре узрелите плодове на растението Робуста се използват за приготвянето на ароматната напитка, но от не напълно узрелите се произвеждат различни хранителни добавки. Кафе Робуста се използва още като стимулант, диуретик, антиоксидант.

Предимства – кафе робуста 2

Основното предимство на кафе Робуста е неговия ободряващ ефект. Той се дължи на сравнително високото съдържание на кофеин – около 2,7% . В Арабиката се съдържа почти два пъти по-малко. В Робуста има и по-голямо количество антиоксиданти. Друго предимство е по-ниската му цена.

Цена – кафе робуста 2

Този вид е много по-лесен за отглеждане, изисква много по-малко грижи. Расте на по-ниски височини, издържа на по-високи температури и е много по-резистентен на зарази – по-малко податлив на болести. За отглеждането му са необходими по-малко количество хербициди и пестициди. Има по-голям добив на реколтата от декар. Заради тези си качества цената за производството му е много по-ниска. Това е и обяснението за търговския потенциал на кафе Робуста. Има само една подробност – ограничените му вкусови характеристики. Много го описват като горчив и не особено приятен после вкус в устата. Но ако искате да се събудите по-бързо сутрин след чашата с кафе, то не може без Робуста.

Арабика или Робуста?

Едни от най-често задаваните въпроси, свързани с кафето е: „Какво кафе да  избера? Арабика или Робуста?“ За приготвяне на добро кафе и двата вида са подходящи. Но ако искате целия ви дом да ухае и да събудите някого с дълбок, богат и ярък аромат на току що приготвена чаша кафе, то определено използвайте сорт Арабика. Ако вкуса и аромата не са толкова важни за вас, а се нуждаете от силен прилив на енергия и бързо събуждане, то заложете на кафе Робуста.

Също така…

Много фирми производителки на кафе предлагат както Арабика и Робуста в чист вид, така и специално създадени техни смеси. В нашия онлайн магазин сме се постарали да съберем най-добрите от тях. Разгледайте нашия каталог и сами ще се убедите на голямото разнообразие, сред които може да е и вашето кафе. Не пропускайте да обърнете внимание и на невероятните ни промоции.  


{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Кафе Робуста: Силно, земно и ценено
Кафе новини
Coffee Master

Кафе Робуста: Силно, земно и ценено

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на кафето в Европа
Кафе новини
Coffee Master

Историята на кафето в Европа

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на еспресото
Кафе новини
Coffee Master

Историята на еспресото

Еспресото – това кафе със силно изразен вкус и аромат, което стана неизменна част от живота на милиони хора по света. Неговата история е тъкана със загадъчни събития, страстни открития и иновации, които са променили начина, по който хората консумират и се наслаждават на кафето.

ПОВЕЧЕ »
Стандарти и видове кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Стандарти и видове кафе капсули

Кафе капсулите са удобна и лесна за приготвяне алтернатива на традиционното приготвяне на кафе. Те са опаковани в индивидуални капсули, които се поставят в кафемашина, която след това ги перфорира и излива гореща вода през кафето.

ПОВЕЧЕ »
10 интересни факта за еспресото
Кафе новини
Coffee Master

10 интересни факта за еспресото

Еспресото е един от най-популярните видове кафе в света. То е концентрирана, плътна и богата на вкус напитка, която се приготвя с гореща вода под налягане през смляно кафе.

10 интересни факта за еспресото, които може би не знаете:

ПОВЕЧЕ »
Най-популярните кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Най-популярните кафе капсули

Кафе капсулите са удобен и лесен начин за приготвяне на кафе. Те са предварително дозирани и опаковани, което ги прави лесни за съхранение и използване. Най-популярните кафе капсули в България са тези на Nespresso. Компанията е лидер на пазара на капсулно кафе в страната и предлага широка гама от капсули с различни вкусове и аромати.

ПОВЕЧЕ »

Свързани продукти