Caps_logo_on_dark_

КАПСУЛИ ЗА ВАШЕТО КАФЕ

Кафе Робуста

Кафе Робуста

Кафе Робуста

Арабика и Робуста не са вид кафе, а видове от едно и също растение от семейство Rubiaceae. Те се различават по външен вид, характеристики на зреене, химичен състав и това не може да не повлияе на вкуса, аромата и силата на напитката приготвена от тях. В този блог искаме да ви запознаем с кафе Робуста, от къде произлиза, как изглежда растението, къде расте и др.

Кафе Робуста, произход на сорта

На въпроса: „От къде произхожда кафе Робуста?“ няма точен отговор. Според едни то е започнало разпространението си по света от горите, намиращи се на територията на днешна Етиопия. Според други източници за първи път се появява през 18-ти век в Конго. 

А…

Някои дори твърдят, че кафеното дърво Робуста е открито едва през 1860 година близо до езерото Виктория, в Уганда. Но всички са единодушни, че през 1900 година от Конго растението е донесено за първи път в Ява и днес се е превърнало във важна икономическа култура за много тропически страни.

Кафе Робуста, история

Кафените дървета от сорт Робуста са изключително устойчиви на заболявания. През 19-ти век огромни насаждения от кафе Арабика са унищожени от болест, наречена листна ръжда. Това е специфичен сорт гъбички, който и най-малко не успяват да навредят на растенията от сорт Робуста. Самото кафе печели популярността си именно със своята резистентност към болеста.

През…

През 1897 година растението Робуста е признато като вид кафе, а през 1927 година е създаден хибрид между Робуста и Арабика наречен Тимор. В последствие този вид е използван за отглеждане и производство на растения устойчиви на заболявания.

Името кафе Робуста

Макар и широко разпространено с името кафе Робуста, растението е научно определено като Coffea Canephora. Канефора има две основни разновидности – Робуста и Нганда. От тях се отглежда само Робуста, защото е изключително устойчив и издръжлив вид. 

Знаете ли, че…

Арабика е вид кафено растение, което има стотици сортове, но тя не може да расте в условия, в които се отглежда  Робустата . От тези му качества идва и името му Робуста. В превод robust означава  здрав, издръжлив, силен. Растението Робуста се нарича още конгоанско кафе, но това му име е по-малко популярно.

Кафе Робуста, външно описание

Робуста е вечно зелено кафено дърво. То е със сравнително плитка коренова система. В дивата природа могат да достигнат височина до 10 метра, но в плантациите където се отглежда периодично се подрязва и се поддържа около 2 метра. По този начин растението развива по-гъста корона и съответно дава по-висок  добив, а се улеснява и събирането на реколта.

Кафе Робуста, листа и цветове

Листата на кафеното дърво от сорт Робуста са продълговати, дължината им достига до 40 сантиметра и са със заострен край. Разположени са едно срещу друго на къси дръжки, цветът им е тъмно зелен и имат парафинено покритие. Дървото цъфти с красиви бели и бледо розови цветове, които са разположени на групи по дължината на клонките. Те имат лек, приятен аромат, наподобяващ този на жасмин.

Кафе Робуста, плодове

На място на цветовете се появяват малки зелени плодове, които за около 10 -11 месеца узряват. Зреейки те преминават от зелен цвят в жълт, оранжев и накрая, вече готови за бране, са наситено червени и лъскави. На външен вид представляват топчета, които приличат на череши. От тук идва и наименованието им кафени черешки.

Кафе Робуста, семена

В плода на кафе Робуста обикновено се намират две кафени семена. В сравнение със семената на сорт Арабика те са по-малки, имат по-закръглена форма и прав улей. Отделени от кафените черешки, семената са с кафеникави, зеленикави или сивкави тонове. На този етап от производството те се наричат зелено кафе.

Кафе Робуста, пебери

Обикновено плодовете на дървото сорт Робуста съдържат две семена. В 5% – 10% от реколтата обаче кафената черешка има само едно зърно. Тези единични зърна са кръгли, наподобяващи грах, а не сплескани от едната страна, както е обикновено в плод с две семена. Наричат се Пебери /Peaberris/. Дълго време Пеберите са смятани за дефектни и са били изхвърляни. 

А…

Днес, благодарение на техния особен вкус и по-високото им съдържание на кофеин, те са особено ценени. Във Виетнам дори се отглежда кафе Робуста, която е селективно преработена за да произвежда по-висок процент Пебери.

Кафе Робуста, генетичен код

Всички видове живи организми имат свой уникален генетичен код. Това важи и за растенията от рода Coffea. Поглеждайки от научна гледна точка виждаме една основна разлика между Робуста и Арабика, която би ни дала обяснение за вкусовите различия. ДНК на Арабиката е 40 пъти по-дълго и много по-сложно от това на Робуста.

Хромозоми

Кафе Робуста има 22 хромозоми и 4 ароматни вещества, а кафе Арабика има 44 хромозоми и 90 ароматни вещества. Всеки ген е отговорен за дадена специфична черта. 

И…

Колкото повече гени притежава даден организъм толкова по-висока е видовата изменчивост, в случая толкова повече сортове кафе могат да се произведат. Това обяснява по-малката  палитра от вкусове и аромати на кафето от сорт Робуста.

Кафе Робуста, къде расте

Кафеното дърво вид Робуста расте в екваториалните гори на Африка и Азия. Плантациите с насажденията са разположени предимно в ниските части на склоновете, където капризната Арабика не може да оцелее. 

Но…

Дърветата се нуждаят от топъл и влажен климат и се развиват добре и на по-ниски склонове и в долини, със средна годишна температура 22 – 26 градуса. При температури под 10 градуса растението загива.

Кафе Робуста, отглеждане

Робуста се отглежда сравнително лесно и предимно в низините. Тя не налага специални изисквания нито към климата, нито към местоположението на засаждане, нито към състава на почвата. Адаптира се добре както към прекомерна влажност, така и към сушата. 

Но и…

Добре расте и при големи температурни амплитуди, въпреки че е топлолюбива, много устойчива е на болести и рядко е засегната от вредители. Освен това се размножава много лесно – чрез вкореняване на резници.

Кафе Робуста, обработка на плодовете

Плодовете на растението сорт Робуста обикновено се обработват по сухия метод. Цялата кафена черешка се суши на слънце. Добре изсушените плодове се поставят в специални машини за белене. Там се отделят целулозата и пергаментовата обвивка от семената.,,

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Кафе Робуста: Силно, земно и ценено
Кафе новини
Coffee Master

Кафе Робуста: Силно, земно и ценено

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на кафето в Европа
Кафе новини
Coffee Master

Историята на кафето в Европа

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на еспресото
Кафе новини
Coffee Master

Историята на еспресото

Еспресото – това кафе със силно изразен вкус и аромат, което стана неизменна част от живота на милиони хора по света. Неговата история е тъкана със загадъчни събития, страстни открития и иновации, които са променили начина, по който хората консумират и се наслаждават на кафето.

ПОВЕЧЕ »
Стандарти и видове кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Стандарти и видове кафе капсули

Кафе капсулите са удобна и лесна за приготвяне алтернатива на традиционното приготвяне на кафе. Те са опаковани в индивидуални капсули, които се поставят в кафемашина, която след това ги перфорира и излива гореща вода през кафето.

ПОВЕЧЕ »
10 интересни факта за еспресото
Кафе новини
Coffee Master

10 интересни факта за еспресото

Еспресото е един от най-популярните видове кафе в света. То е концентрирана, плътна и богата на вкус напитка, която се приготвя с гореща вода под налягане през смляно кафе.

10 интересни факта за еспресото, които може би не знаете:

ПОВЕЧЕ »
Най-популярните кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Най-популярните кафе капсули

Кафе капсулите са удобен и лесен начин за приготвяне на кафе. Те са предварително дозирани и опаковани, което ги прави лесни за съхранение и използване. Най-популярните кафе капсули в България са тези на Nespresso. Компанията е лидер на пазара на капсулно кафе в страната и предлага широка гама от капсули с различни вкусове и аромати.

ПОВЕЧЕ »

Свързани продукти