Caps_logo_on_dark_

КАПСУЛИ ЗА ВАШЕТО КАФЕ

Кафе Стенофила

Кафе Стенофила

Кафе Стенофила

В света масово се консумират два вида кафе – Арабика и Робуста. Макар и в много по-малки количества на пазара също се срещат сортовете Либерика и Екселса, за които вече ви разказахме в предишни блогове. Но съществуват още над 100 вида кафени растения, като всеки от тях има своите специфични характеристики.

Кафе Стенофила

Искам да ви разкажа за един много рядък вид кафено дърво, различен от добре познатите ни Арабика и Робуста, който спонтанно расте по хълмовете на Сиера Леоне. Наречен е кафе Стенофила – Coffea Stenophylla. Името си получава заради формата на своите листа – произлиза от гръцки: stenos – тесен и phyllon – лист, което означава кафено растение с „тесен лист“.

А…

Този сорт е почти изчезнал, защото се смята за не много комерсиален, но в последните години се радва на все повече внимание от страна на изследователи, природозащитници и любители на кафето.

Външно описание

Кафе Стенофила е вечно зелено дърво с гъста, разклонена корона. На височина достига до 6 метра, но когато се култивирана, както във всички кафени плантации, то се подрязва и не е по-високо от 2 до 2,5 метра. Има противоположно разположени, тесни и дълги листа с остър връх и назъбен ръб. 

И…

Цъфти с малки, бели, звездовидни цветове. Те са разположени в съцветие по клонките и имат силен аромат, наподобяващ този на жасмин. На мястото на цветчетата на групички се образуват плодовете.

Плодове и семена

В началото плодовете са зелени, но узрявайки променят цвета си като постепенна преминават в жълто, оранжево, червено. Достигайки своята зрялост са с тъмно лилав цвят, за разлика от плодете на кафе растенията от сорта Арабика и Робуста, които са червени, когато узреят. Всеки плод съдържа две семена – две кафени зърна. 

Но…

Понякога обаче е възможно едно от двете семена да не се развие и да остане само едното. Тогава това единично семе приема закръглена форма и го наричат „караколито“.

История

Кафе Стенофила е открито от шведския ботаник Адам Афцелиус през 18 век, но е описано и публикувано  за първи път от шотландеца Джордж Дон. През 1894 година сър Уилям Х. Куейл Джоунс, заместник губернатор на Сиера Леоне, се сдобива с няколко от скъпоценните семена. Растението е засято и отгледано в Кралските ботанически градини в Кю, а пробите са изпратени в Тринидад.

А….

През 1898 година, началникът на Кралската ботаническа градина в Тринидад докладва, че четири години след засаждането растенията са дали първите плодове. Той описва вкуса и аромата на приготвената от тях напитка като отлични и според него те не отстъпват по качество на най-добрите сортове Арабика. 

Кафе Стенофила, култивация

Кафе Стенофила е култивирано до 20-те години на миналия век. След това постепенно е забравено. Насажденията му  са заменени с растения от сорт Робуста, по-лесен за отглеждане сорт, а и добивът от него е много по-висок.

Къде расте

Кафе Стенофила най-добре вирее при температура около 24 – 26 градуса, а това е с 6 – 7 градуса по-висока средна температура в сравнение с тази, при която расте сорт Арабика. Не понася температури по-ниски от 1 – 2 градуса и издържа на суша. Ето защо е разпространено само в тропическата зона. Това растение обича сенчестите места и се среща по върховете на хълмовете, под сянката на тропическите гори. Вирее добре дори и на по-ниски надморски височини 150 – 700 метра.

Кафе Стенофила, цикъл на растеж

Растежа и продуктивността на кафе Стенофила са свързани главно с разпределението на дъждовете. През сухия период растението почти не се развива и цветните пъпки са във фаза на покой. С първите дъждове се подновява фазата на вегетативен растеж и дървото разцъфва. Опрашването на цветчетата става от вятъра или от насекоми, главно диви пчели. За развитието на плодовете са необходими 6 – 8 седмици.

И…

След това те нарастват бързо по обем и тегло и водното им съдържание се увеличава до 85%. Започва фазата на зреене, която е с различна продължителност. Растежа на плода е завършен след около 30 – 35 седмици след цъфтежа. Узрелите плодове се обработват както по сухия, така и по мокрия метод.

Вкусови характеристики

От зърната на сорт Стенофила се получава кафе с високо качество, както по отношение на вкуса, така и на аромата. Всеки опитал напитка приготвена от този сорт, намира голяма прилика с кафе Арабика. Интересен е фактът, че 80% от дегустаторите на кафе  опитали напитка приготвена от Стенофила я смятат за напитка приготвена от Арабика.  

Но..

Не само вкусовия профил е много сходен с този на най-добрите сортове Арабика, но го определят като сложен и естествено сладък, с вкус на чай, средно висока киселинност, плодова нотка и много добър после вкус.

Рентабилност

В сравнение с доминиращите търговски сортове Арабика и Робуста кафе Стенофила има по-малки плодове и по-нисък добив. Поради ниската си рентабилност почти не се култивира за търговски цели и не се използва за промишлено производство на кафе.

Бъдеща употреба на кафе Стенофила

Според някои учени кафе Стенофила може да се използва за по-нататъшно разнообразяване на генетичното съдържание на култивираното кафе по света. То има добри агрономични резултати на ниски надморски височини – около 150 метра. Това може да разшири потенциалната площ използвана за отглеждане на кафе. 

Но…

Която обикновено е  доста повече от 800 метра по подразбиране. Установено е още, че то е вид устойчив на топлина и се смята, че може да помогне за намаляване на въздействието на климатичните промени върху производството на кафе.

Прогнози

Кафето е едно особено деликатно растение. Може да се отглежда само в специфични условия на околната среда, които се срещат в Африка и в някои региони на Латинска Америка и Азия. Според някои прогнози, поради обезлесяването и повишението на температурите, причинени от парниковият ефект и емисията от газове причинени от човешката дейност. 

И…

През 2050 година районите, в които може да се отглежда кафе, ще са само половината от тези, в които то расте в момента. Това ще има големи последици върху производството, наличността и цените на кафето на пазара.

Възложени надежди на кафе Стенофила

Стенофила е особено устойчив вид кафено растение. Според изследователите, култивирането на Стенофила или кръстосването й с други видове за укрепване на нейните характеристики може да допринесе за решаването на проблема с търсенето на кафе в лицето на изменение на климата. Надеждите са Стенофила отново да се отглежда в по-голям мащаб и благодарение на качествата си да стане по-разпространена.

Сорт Стенофила включен в Червения списък

През последните няколко десетилетия се наблюдава силно обезлесяване в горите на Нова Гвинея, а това засяга дивите популации. Именно тук е естествения ареал на кафе Стенофила. Ето защо се счита за уязвим вид и е включен в Червения списък на IUCN.

Днес…

Днес кафе Стенофила се култивира в малък мащаб в различни територии от Западна Африка, но видът не е известен извън своите райони на произход. За радост на природозащитниците през 2019 година са открити живи екземпляри, възобновили спонтанния си  растеж в дивата природа, както в Сиера Леоне, така и по на изток.

И…

В някои райони на Гвинея и Кот д’Ивоар. Този запас от растения се размножава за бъдеща агрономична оценка и за защита на вида

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Кафе Робуста: Силно, земно и ценено
Кафе новини
Coffee Master

Кафе Робуста: Силно, земно и ценено

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на кафето в Европа
Кафе новини
Coffee Master

Историята на кафето в Европа

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на еспресото
Кафе новини
Coffee Master

Историята на еспресото

Еспресото – това кафе със силно изразен вкус и аромат, което стана неизменна част от живота на милиони хора по света. Неговата история е тъкана със загадъчни събития, страстни открития и иновации, които са променили начина, по който хората консумират и се наслаждават на кафето.

ПОВЕЧЕ »
Стандарти и видове кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Стандарти и видове кафе капсули

Кафе капсулите са удобна и лесна за приготвяне алтернатива на традиционното приготвяне на кафе. Те са опаковани в индивидуални капсули, които се поставят в кафемашина, която след това ги перфорира и излива гореща вода през кафето.

ПОВЕЧЕ »
10 интересни факта за еспресото
Кафе новини
Coffee Master

10 интересни факта за еспресото

Еспресото е един от най-популярните видове кафе в света. То е концентрирана, плътна и богата на вкус напитка, която се приготвя с гореща вода под налягане през смляно кафе.

10 интересни факта за еспресото, които може би не знаете:

ПОВЕЧЕ »
Най-популярните кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Най-популярните кафе капсули

Кафе капсулите са удобен и лесен начин за приготвяне на кафе. Те са предварително дозирани и опаковани, което ги прави лесни за съхранение и използване. Най-популярните кафе капсули в България са тези на Nespresso. Компанията е лидер на пазара на капсулно кафе в страната и предлага широка гама от капсули с различни вкусове и аромати.

ПОВЕЧЕ »
Ароматно еспресо
Кафе новини
Coffee Master

Ароматно еспресо

Ароматът на еспресо е едно от най-приятните и разпознаваеми в света. Той е комбинация от интензивни нотки на кафе, какао, карамел и ванилия. Ароматното еспресо е резултат от използването на висококачествени зърна кафе, правилното смилане и оптималната температура и налягане при приготвянето.

ПОВЕЧЕ »

Свързани продукти