Caps_logo_on_dark_

КАПСУЛИ ЗА ВАШЕТО КАФЕ

Обработка на кафените семена

Обработка на кафените семена

Обработка на кафените семена

В предишния блог ви разказахме как се отглежда кафеното дърво и как се берат плодовете му. Опитахме се да ви обясним, колко  труден и специфичен е този  процес. Но това е само една малка част от дългия път, който преминават кафените семенца от плантациите където са се родили, до любимата ни чаша ароматна напитка.

Обработка на кафените семена, плодовете…

Плодовете на кафеното дърво са кръгли, лъскави и когато са узрели са червени на цвят. Поради тази причина се наричат кафени черешки. Обикновено всяка кафена черешка съдържа две семена. Те са покрити с плодова обвивка, а всяко зрънце от своя страна е обвито с ципа, наречена пергамент.

Обработка на кафените семена, методи

След беритбата кафените черешки се обработват за да се отделят семената от плода. За да се постигне това се използват различни методи, но основните са три – мокър сух и полусух /комбинация от първите два/, но съществуват и различни техни варианти, които са характерни за някои райони.

Обработка на кафените семена, мокър метод

За да се обработват кафените черешки по мокрия метод са необходими специално оборудване и значително количество вода. Семената отделени от плодовата обвивка по този начин се наричат „напълно измито кафе“.

Обработка на кафените семена, предварително почистване

Колкото и старателно да са събирани кафените черешки, то между тях има попаднали определен брой недостатъчно узрели или презрели плодове, листа, клонки, камъчета. Мокрият метод започва с предварително почистване, като се отстранява всичко ненужно и за по нататъшна обработка остават само кафени черешки, които са добре узрели. Това се извършва в големи резервоари пълни с течаща вода.

Отделяне на семената от плода

На така почистените и измити кафени черешки вече могат да се отделят семената. Това става със специални машини, които се задвижват ръчно или с мотор. Този процес се извършва веднага след брането за да се предотврати развалянето на плодовете, а от тук и влошаването на качеството на кафето. Семената се отделят от плода преди да са изсушени. Това е основната разликата между сухия и мокрия метод.

Но….

Но на този етап от почистването имаме зърна покрити с обвиващия ги слизест слой и останало известно количество плод върху тях. За да се отстранят напълно се използват два начина – ферментация или механично премахване.

Обработка на кафените семена, ферментация, пергаментно кафе

По-често се използва метода наречен ферментация. Зърната се поставят в големи ферментационни резервоари. Там остатъчния слой се разгражда под действието на естествени ензими. В зависимост от температурата на средата, концентрацията на ензими и дебелината на слузестия слой, този процес продължава от 24 до 36 часа. През цялото време ферментацията се следи, като се внимава кафето да не придобие нежелани вкусове. След като процеса приключи следва измиване с чиста вода. Измиването става в специални канали или със специализирани машини. Следващата стъпка е сушенето.

Обработка на кафените семена, сушене

Сушенето се извършва на два етапа. При първия етап, наречен предварително сушене, се отстранява само външната, повърхностната влага на зърната. При втория етап, наричан окончателно сушене, се намалява вътрешната влага на самото зърно, като тя достига около 12%. И за предварителното и за окончателното сушене се използват различни методи, сушене на слънце или изсушаване в специални машини.

Сушене на слънце, aфрикански легла

Сушенето на слънце се извършва върху циментови тераси или т.н. „африкански легла“. Африканските легла представляват повдигнати платформи, които са изработени от ситна телена мрежа. Пергаментовите зърна се разстилат на слой дебел до 10 см. За по-бързото и по-пълното изсушаване те често се обръщат, като това се прави предимно ръчно. В зависимост от температурата на околната среда и от влажността на въздуха сушенето на слънце отнема от 8 до 16 дена.

Обработка на кафените семена, сушене с машини

По време на пика на събиране на реколтата, най-вече в големите плантации, има много повече кафе отколкото може да бъде изсушено на слънце. Затова се налага използването на машини. Те представляват специални въртящи се цилиндрични сушилни, приз които преминава горещ въздух. След изсушаването кафените зърна се сортират и се съхраняват в ютени чували, като всеки от тях съдържа 60 килограма кафе. Достигнали до този етап на обработка кафените семена се наричат зелено кафе.

Предимства на мокрия метод

Ако целият процес по измиването проведен по мокрия метод е направен правилно, като са спазени всички технологични изисквания, то присъщите качества на кафените зърна са добре запазени. Мокрият метод гарантира по-чист вкус на кафето, в сравнение с кафе обработвано по сухия или полусухия методи. По този начин  най-често се обработват плодовете на растения от сорт Арабика. За около 50% от цялото количество произвеждано кафе в света се използва мокрия метод.

Обработка на кафените семена, сух метод

При сухия метод на обработка целия плод се суши на слънце, без да бъде отстраняван горния слой на плода. Това е най-стария и най-елементарен начин за отделяне на кафените семена. Използва се в районите с ограничени водни ресурси, но той не е подходящ за места, където дъждовния период съвпада с прибирането на реколтата или влажността на въздуха е много висока.

Почистване

Както при мокрия метод и тук се започва с почистване и сортиране на кафените черешки. Отделят се неузрелите, презрелите и повредените плодове. Отстраняват се попадналите листа, клонки, камъчета. Почистените плодове се разстилат върху големи циментови тераси или върху повдигнати „африкански легла“ за да се изсушат.

Сушене

Процесът на сушене е най-важният етап от обработването. Той пряко засяга качеството на суровото кафе. За да се постигнат необходимите 12% влажност на семената са необходими около 4 седмици, като това зависи от климатичните условия в момента. За да се осигури равномерно изсушаване на плодовете през целия период, в който те съхнат се обръщат ръчно с гребла. В някои по-големи плантации се използват машини. След като плодовете са сушени известно време на слънце, за да се ускори процеса, те се поставят в специални сушилни.

Олющване

Изсушените вече кафени черешки се съхраняват в силози, докато бъдат изпратени във фабрики за по нататъшна обработка. Там се отстраняват всички външни слоеве от семената. Този процес се нарича олющване. Извършва се със специални машини, които са механични или се задвижват ръчно. В тези фабрики също се извършва сортиране и окачествяване на вече готовата продукция. Опакова се в ютени чували и зеленото кафе е готово за износ.

„Натурални кафета“

Кафетата обработени по сухия метод се наричат „натурални кафета“. Те имат забележителен, ясно изразен натурален вкус и аромат. По този начин се обработват около 90% от кафе сорт Арабика произвеждано в Бразилия, повечето кафета произвеждани в Етиопия и за някои видове Арабика отглеждани в Индия, Индонезия и Еквадор.

Обработка на кафените семена. Полусух метод

При полусухия метод се използват етапи от производството на мокрия и сухия методи. При него се изваждат кафените семена от плода, но не се премахва слизестата материя от зърното. Тя се суши заедно с пергамента и чак след това този пергамент се олющва с помощта на машини. Както и при другите методи почистените семена се сортират. Този метод се използва в Бразилия, Етиопия, Суматра и Коста Рика.

Обработка на кафените семена. Сортиране 

Зърната зелено кафе преди да стигнат до пазара прецизно се сортират по размер и плътност.

Обработка на кафените семена, сортиране по размер

За сортиране по размер се използва скала от 10 до 20. Тези номера представляват големината на диаметъра на дупките през които преминават зърната. Сортирането по големина става, като зърната зелено кафе преминават през серия от вибриращи сита с различен размер.

Обработка на кафените семена, сортиране по плътност

Зърната зелено кафе се сортират и по плътност. Това става с помощта на въздушна струя, която отделя по-леките семена от по-тежките.

Отстраняване на дефектните зърна

Следващата стъпка е отстраняване на дефектните зърна. За това най-често се използват електрони машини за сортиране. В много плантации сортирането за дефектни семена се прави ръчно, докато зърната се движат по поточна лента.

Сортираното по качество и размер зелено кафе се опакова в чували от юта и е готово за

Обработка на кафените семена

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Кафе Робуста: Силно, земно и ценено
Кафе новини
Coffee Master

Кафе Робуста: Силно, земно и ценено

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на кафето в Европа
Кафе новини
Coffee Master

Историята на кафето в Европа

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на еспресото
Кафе новини
Coffee Master

Историята на еспресото

Еспресото – това кафе със силно изразен вкус и аромат, което стана неизменна част от живота на милиони хора по света. Неговата история е тъкана със загадъчни събития, страстни открития и иновации, които са променили начина, по който хората консумират и се наслаждават на кафето.

ПОВЕЧЕ »
Стандарти и видове кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Стандарти и видове кафе капсули

Кафе капсулите са удобна и лесна за приготвяне алтернатива на традиционното приготвяне на кафе. Те са опаковани в индивидуални капсули, които се поставят в кафемашина, която след това ги перфорира и излива гореща вода през кафето.

ПОВЕЧЕ »
10 интересни факта за еспресото
Кафе новини
Coffee Master

10 интересни факта за еспресото

Еспресото е един от най-популярните видове кафе в света. То е концентрирана, плътна и богата на вкус напитка, която се приготвя с гореща вода под налягане през смляно кафе.

10 интересни факта за еспресото, които може би не знаете:

ПОВЕЧЕ »
Най-популярните кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Най-популярните кафе капсули

Кафе капсулите са удобен и лесен начин за приготвяне на кафе. Те са предварително дозирани и опаковани, което ги прави лесни за съхранение и използване. Най-популярните кафе капсули в България са тези на Nespresso. Компанията е лидер на пазара на капсулно кафе в страната и предлага широка гама от капсули с различни вкусове и аромати.

ПОВЕЧЕ »
Ароматно еспресо
Кафе новини
Coffee Master

Ароматно еспресо

Ароматът на еспресо е едно от най-приятните и разпознаваеми в света. Той е комбинация от интензивни нотки на кафе, какао, карамел и ванилия. Ароматното еспресо е резултат от използването на висококачествени зърна кафе, правилното смилане и оптималната температура и налягане при приготвянето.

ПОВЕЧЕ »

Свързани продукти