Caps_logo_on_dark_

КАПСУЛИ ЗА ВАШЕТО КАФЕ

Разпространение на кафето в Европа

Разпространение на кафето в Европа

Разпространение на кафето в Европа

Кафето било редовно консумирано още през 15-ти век в суфинските манастири на Йемен. За това има археологични доказателства и се смята, че родината на кафето е Йемен. Според други учени то е открито в Етиопия, където и до днес се срещат диворастящи кафени растения. По въпроса за родината му все още се спори.

Но…

Но веднъж пристигнало в земите на арабите става на такава почит, че те започват и да го отглеждат. Засаждат големи плантации с кафени дървета и остават основният му производител за дълго време, като  строго пазят тайната за производството му. Малко по-късно турците първи възприемат кафето от арабите във вид на напитка. Разпространява се в Мека и Медина, след това в по-големите градове Багдат, Константинопол и Дамаск. Кафенета започнали да изникват около религиозния университет Ал Азхар в Кайро, след това в Алепо и Истанбул. Но кога и как кафето пристига в Европа?

Разпространение на кафето в Европа

Европа също е превзета от кафето, но тук нещата се развиват малко по- различно. В стария континент дълго време кафето остава екзотична, скъпа и недостъпна за всеки напитка. Арабските търговци много строго охранявали суровите кафените зърна. Страхували се да не загубят монопола си над търговията с този ценен продукт.

Разпространение на кафето в Европа – Холандия

Първите европейци, на които се отдало да отгледат фиданка кафено дърво били холандците. Много търговци, дипломати и пътешественици се опитвали  да откраднат и тайно да пренесат в Европа скъпоценните семена. Щастието се усмихнало на холандеца Петер ван дер Брок. Той се занимавал с търговия в йеменското пристанище Моха. През 1616 година успял да открадне няколко сурови зърна кафе.

И…

 

Завръщайки се в родината си, с помощта на шведския учен и негов приятел Карл Линей, веднага засадили ценните семена в ботаническата градина в Амстердам. Начинанието се оказало успешно и Линей отгледал няколкото поникнали фиданки кафе от сорт Арабика. През 1658 година предприемчивите холандци засадили и първата своя кафе плантация в колонията си на остров Цейлон, днес Шри Ланка. 

Разпространение на кафето в Европа – Франция

През 1664 година, на официален обяд в Лувъра, Луи XIV за пръв път опитал кафето. Това е и първото публично представяне на екзотичната напитка във Франция. Кралят толкова харесал новото питие, че в последствие издал указ, с който го одобрявал. Но всъщност триумфалното появяване на кафето във Франция е няколко години по-късно, през декември 1669 година. По това време Франция и Турция водели по между си сложни дипломатически борби. 

Тогава…

Представителят на турския султан Мехмед IV – Сюлейман Мустафа Ага бил приет в двореца Сен Жермен ан Ле. През цялото си пребиваване той черпил гостите си с неизвестна черна напитка. Въпреки че дипломатическите контакти не донесли положителни резултати, кафето очаровало французите. Екзотиката на турската кафена церемония – слуги негри, ярки и пищни дрехи, гореща напитка с непривичен вкус и възбуждащ аромат преплитащ се с уханието на тежък и омайно сладък ориенталски парфюм – всичко това поразило френските аристократи.

И…

И само след няколко години французите получили малко, но качествени кафени семена, но по съвсем честен начин, без да крадат като холандците. Как станало това? Френски кралски лекар излекувал сериозно заболялото ухо на султана на Йемен. В знак на благодарност той подарил на краля на Франция Луи XIV ценните сурови зърна, които през 1714 година били засадени в парижката ботаническа градина. Те поникнали и това били първите кафени дървета притежавани от Франция.

Обаче…

Обаче Луи XIV се оказал страстен почитател на кафе напитката. Холандската кралица знаела това и в знак на добра воля му направила подарък – фиданка кафено дърво. Веднага го засадили, до вече съществуващите, в парижката ботаническа градина. Не след дълго от израсналите вече кафени растения били създадени кафените плантации във френските колонии в Южна Америка, Централна Америка и Карибите.

Кафени фиданки и на остров Мартиника

Около 1720 година първите екземпляри от кафени фиданки са засадени и на остров Мартиника в Карибско море. Това станало възможно благодарение на огромните усилия на Габриел де Клие. Първоначално той се опитал да убеди парижките власти да му дадат няколко кафени дръвчета, които да засади на острова. След като получил твърд отказ, сам откраднал три броя.

Обаче…

Обаче докато пътувал към острова трябвало да преодолява различни препятствия. Първо се опитали да му откраднат скъпоценните фиданки. След като не успели го обявили за холандски шпионин, който нарочно откраднал кафените дръвчета и ги изнасял от Франция, макар че по това време остров Мартиника била френска колония. По време на дългия път водата за пиене започнала да недостига. На Габриел де Клие се наложило да дели своята дажба вода с растенията. Накрая до острова достигнало само едно кафено дръвче. То било веднага засадено и за голяма радост на Клие то се  прихванало. И така била създадена първата кафена плантация на остров Мартиника. От тук впоследствие разнесли кафето в Хаваите, Мексико и на болшинството острови в Карибско море.

Разпространение на кафето в Европа – Италия

През 16-ти век търговията между мюсюлманския свят и Венеция била силно развита. Търгувало се с голямо разнообразие на стоки и естествено и с кафе. Венецианците първи внасят новата за това време мода – пиенето на кафе. След като се убеждават за чудотворното му действие върху организма, те веднага реагират и през 1645 година на площад „Сан Марко“ във Венеция се открива и първото кафене – „Кафе Флориан“. И до днес то събира любителите на черната напитка и е едно от най-известните и скъпи кафенета не само във Венеция, а и в целия свят.

Кафето – елемент от живота на италианците

В началото на 17-ти век отваря врати и първият магазин за кафе. Италианците се влюбват в кафето и много скоро то се превръща в елемент от ежедневието им. Привържениците на кафето започнали да издават и списание – „Il Caffe“, но то просъществувало сравнително кратко време – от 1764 година до 1767 година. В него се обсъждали различни теми, които били дискутирани в кафенетата – политика, право, наука, литература, карнавала.

Разпространение на кафето в Европа – Капучиното…

Капучиното може би е едно от най-известните италиански кафета. Изобретено е от монасите, обитавали един от манастирите, намиращ се северно от Рим. Те били наричани капуцини заради шапките с остър връх, които носели, а от тук и името на напитката създадена от тях – капучино.

Капуцините започнали да приготвят кафето си само с мляко, което разбивали над гореща пара до получаване на обилна пухкава пяна. За да е по-устойчива млечната пяна в процеса на разбиване те добавяли и лъжичка гъста сметана. Славата на чудесната напитка бързо се разнесла из цяла Италия.

Първата „машинка“ за капучино

Самоукият механик Джузепе изобретил първата „машинка“ за капучино. Тя се състояла от две отделения. В едното се нагрявала вода до получаването на пара, която по тръбичка преминавала във второто отделение. Там с помощта на бъркалка се разпенвало млякото. И до днес всички кафеварки за капучино работят на този принцип.

Термини с италиански произход

Появяват се и нови термини с италиански произход, отнасящи се до кафето – еспресо, капучино, кафе латте, кафе ристрето, кафе макиато, кафе корето, кафе кон панна… Появява се и нова професия – баристо. Така се наричат барманите, които умеят да приготвят отлично кафе.

Разпространение на кафето в Европа – Машини за еспресо

Заслугата за създаването и усъвършенстването на различни машини за приготвяне на еспресо също е на италианци. Първата й версия се появява в началото на 20-ти век.  Изобретателят от Милано Луиджи Бецара патентова машина първообраз на съвременните кафемашини за еспресо. През 1948 година италианският баристо Ашил Гаджия изобретил кафеварка – еспресо, което довело до революция в приготвянето на „кафе под налягане“.

Знаете ли, че…

ISSpresso е първата еспресо кафе машина, специално конструирана да се използва в космоса и е произведена от Argotec и Lavazza в партньорство с Италианската космическа агенция. На 3 май 2015 година италианската астронавтка Саманта Кристофорети приготви и изпи първото еспресо кафе в открития космос.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Кафе Робуста: Силно, земно и ценено
Кафе новини
Coffee Master

Кафе Робуста: Силно, земно и ценено

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на кафето в Европа
Кафе новини
Coffee Master

Историята на кафето в Европа

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на еспресото
Кафе новини
Coffee Master

Историята на еспресото

Еспресото – това кафе със силно изразен вкус и аромат, което стана неизменна част от живота на милиони хора по света. Неговата история е тъкана със загадъчни събития, страстни открития и иновации, които са променили начина, по който хората консумират и се наслаждават на кафето.

ПОВЕЧЕ »

Свързани продукти