Caps_logo_on_dark_

КАПСУЛИ ЗА ВАШЕТО КАФЕ

Разпространение на кафето в света

Разпространение на кафето в света

Разпространение на кафето в света

За първи път кафенетата се появяват в Османската империя, където мюсюлманите, въздържащи се от употребата на алкохол, нямат възможност да се събират в пивници и таверни. В продължение на векове кафенетата се превръщат в ключови места за установяване на това, което някои философи наричат „публично пространство“. В началото това „публично пространство“ е било достъпно само за елита.  С течение на времето то става достъпно за все по-широк кръг от хора.

Разпространение на кафето в света – Англия

В Англия, въпреки че е известна със своята консервативност, първото кафене било открито още през 1650 година, но не в столицата, а в академичен Оксфорд. Само две години по-късно врати отваря и второто кафене, но вече в Лондон.

Не само кафе…

Новооткритите кафенета се обособили като места, където не само се сервирало кафе. Там се събирали на разговори юристи, медици, културни дейци, студенти. Кафенетата дълго време са единствените публични места, където мъжете можели да се събират за да обсъждат необезпокоявани новините, политиката и клюките, далеч от зорките очи на религиозните и държавните власти. Новооткритите английски кафенета постепенно се „специализирали“ – юристите се събирали в „The George“, медиците предпочитали „Baston“.

Забраната на крал Чарлз II

Скоро кафенетата станали популярно място и за изява на хора, изповядващи антиправителствени идеи. Изплашен за трона, крал Чарлз II решил да закрие тези „порочни“ места. Обаче се надигнала силна протестна вълна и той бил принуден да промени решението си. Забраната просъществувала само 11 дни, кафенетата отново  отворили врати, а краля загубил част от репутацията си.

Родно място на нови идеи

В европейските кафенета също са се раждали идеи за нови икономически и  политически проекти. Лондонската фондова борса, корабната компания Lloyd`s и Източноиндийската компания са създадени именно в кафенетата в Лондон.

Университет за едно пени

По това време чаша кафе струвала едно пени. Основните клиенти на кафенетата в Лондон били студентите. Те дори смятали, че в кафенето научават повече, отколкото на лекциите в университета. Посетителите на кафенетата, консумирайки чаша кафе, имали достъп до текущи интелектуални дебати. И така кафенетата в Лондон станали известни като „университети за едно пени“.

Кафето като двигател на индустриалната революция

През 18-ти век индустриалната революция набира скорост. Работниците в новите фабрики се трудят ден и нощ благодарение на кафето и на кофеина, който се съдържа в него. Работодателите осъзнават, че стимуланта в кафето повишава енергията и засилва фокуса на вниманието. За производствените индустрии, които искат фабриките им да работят по всяко време на денонощието, кафето се указва инструмент, чрез който те превръщат естествения биологичен часовник на своите работници, базиран на изгрева и залеза, в нов механизъм, разграфен според работното им време.

А…

Буржоазията, гледайки всичко през призмата на бизнеса, започва да възхвалява отрезняващите качества на кафето, превърнало пияниците в ценни работници. Историкът Марк Пендърграст пише: „Напитката на аристокрацията се превръща в необходимата „дрога“ на масите и сутрешното кафе заменя супата с бира за закуска“.

Но…

Но както вече споменах, англичаните са консервативна нация. Колкото и да им се харесвало кафето, основната напитка в страната си останала чая. За това принос има и Източноиндийската компания, която доставяла доста по-евтин чай от Индия.

Разпространение на кафето в света – Русия

През 1665 година, придворният лекар Самюел Колинс започнал да лекува руския цар Алексей Романов с познатото на перси и турци варено кафе. Той го предписвал като „отлично лекарство“ против настинка, главоболие и … надменност. Обаче църквата всячески се стараела да се противопостави на разпространението на кафето. Смятала, че то размътва мозъка.

Разпространение на кафето в света – Петър I

Синът на Алексей Романов, Петър I станал страстен почитател на кафето при едно свое посещение у холандеца Николас Витсон – предприемач и търговец на кафе. С усърдие Петър | започнал да внедрява новата напитка сред своите поданици. Царят заповядал щедро да черпят с чудодейното питие на всички големи събирания и балове в двореца. Черпени били дори просителите в канцеларията и посетителите на царския музей.

Разпространение на кафето в света – Анна Йоанновна Романова

След Петър | покровителка на кафето станала императрицата Анна Йоановна Романова. Тя е херцогиня на Курландия  в периода 1711 – 1730 година. От 1730 година до 1740 година е императрица на Русия. По нейно нареждане през 1740 година се открива увеселителното заведение „Дом на кафето“.

Нов тласък в разпространението на кафето

Нов тласък в разпространението на кафето в Русия дали руските офицери. Пребивавайки във Франция по време на войната от 1812 година те придобили навика да пият кафе. При завръщането си в родината го въвели и като елемент от ритуала при посрещане на важни гости.

Разпространение на кафето в света – кафенета в Русия

В началото на 19-ти век в Русия били открити и първите кафе – сладкарници, но клиентите били само отбрана част от общество. Не след дълго в Москва и Санкт Петербург били открити и първите „литературни кафенета“. В тях се събирала предимно руската интелигенция. В края на 19-ти век кафе манията толкова се разраснала, че дори прислужниците, постъпвайки на работа, се договаряли за полагаща се „кафе – почивка“.

Международна изложба по градинарство

През 1884 година в Санкт Петербург се провела международна изложба по градинарство. На нея на всички желаещи /а те били многобройни/ им се предоставяла възможност да се научат на изкуството да пекат кафе и да приготвят напитка от него. След тази изложба вносът на кафе в Русия се увеличил драстично.

Разпространение на кафето в света – Бразилия

Историята на разпространението на кафето по света е пълна с различни куриозни факти, но пристигането му в Бразилия е доста романтично. Една любовна авантюра поставя началото на бразилската кафена индустрия.

Разпространение на кафето в света – Франсиско де Мело Палета

През 1727 година между френска и холандска Гвиана възникнал пограничен конфликт. Роля на посредник за урегулирането му приела Бразилия. Тя изпратила в Южна Америка, като свой представител, лейтенант – полковник Франсиско де Мело Палета за да реши спора за границите между френските и холандските колонии в Гвиана. Докато пребивавал там, изпълнявайки възложената му мисия, той се сприятелил с губернатора на френска Гвиана и го помолил за фиданка кафе.

Обаче…

Обаче в този период Франция строго пазела своите отвъдморски кафени плантации за да не могат други народи да се научат да култивират кафе. Понеже износът бил строго забранен, губернаторът отказал на Палета. Бдителността на французите не могла да помогне за запазване тайната на кафето. През своя престой Палета не само се сприятелил с губернатора, но завързал тайна любовна връзка със съпругата му.

И…

След като отлично изпълнил възложената му задача и успял да помири страните, преди да си тръгне организирал банкет в чест на подписване на примирието. На този банкет били поканени видни гости и естествено губернатора със съпругата си. Тя сбогувайки се с Палета му подарила букет, в който била скрила семена на кафе. Завръщайки се в Бразилия той отнесъл и ценните зрънца. След известно време благодарение именно на тях Бразилия се превръща в кафена империя.

Разпространение на кафето в света – Индия

В Индия кафето се появява, както и в много други държави, през 17-ти век.  Днес Индия е един от най-големите производители и износители на кафе в света, но кой и как е засял ценното дърво по тези земи?

Разпространение на кафето в света – Баба Будан

Една легенда разказва за мюсюлманския поклонник Баба Будан. През 1670 година той тайно изнесъл от Мека само 7 кафени зърна, като ги скрил в пояса си. Като се завърнал в родното си място, областта Чикмагалур, Южна Индия, веднага посадил ценните семена. Този първи сорт индийско кафе се нарича „Old Chick“ и днес представлява 1/13 от износа на кафе от Индия. Благодарните индуси в чест на своя сънародник нарекли родния му град Баба Будан. Там и до днес се отглежда кафе.

А…

А първите големи плантации за отглеждане  на кафе в Индия са създадени през 1840 година от англичаните. Те се намират в южната част на страната около планината Майсур. През 1949 година Индия получава своята независимост. Създава се самостоятелен отрасъл по отглеждане и производство на кафе.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Кафе Робуста: Силно, земно и ценено
Кафе новини
Coffee Master

Кафе Робуста: Силно, земно и ценено

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на кафето в Европа
Кафе новини
Coffee Master

Историята на кафето в Европа

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на еспресото
Кафе новини
Coffee Master

Историята на еспресото

Еспресото – това кафе със силно изразен вкус и аромат, което стана неизменна част от живота на милиони хора по света. Неговата история е тъкана със загадъчни събития, страстни открития и иновации, които са променили начина, по който хората консумират и се наслаждават на кафето.

ПОВЕЧЕ »
Стандарти и видове кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Стандарти и видове кафе капсули

Кафе капсулите са удобна и лесна за приготвяне алтернатива на традиционното приготвяне на кафе. Те са опаковани в индивидуални капсули, които се поставят в кафемашина, която след това ги перфорира и излива гореща вода през кафето.

ПОВЕЧЕ »
10 интересни факта за еспресото
Кафе новини
Coffee Master

10 интересни факта за еспресото

Еспресото е един от най-популярните видове кафе в света. То е концентрирана, плътна и богата на вкус напитка, която се приготвя с гореща вода под налягане през смляно кафе.

10 интересни факта за еспресото, които може би не знаете:

ПОВЕЧЕ »
Най-популярните кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Най-популярните кафе капсули

Кафе капсулите са удобен и лесен начин за приготвяне на кафе. Те са предварително дозирани и опаковани, което ги прави лесни за съхранение и използване. Най-популярните кафе капсули в България са тези на Nespresso. Компанията е лидер на пазара на капсулно кафе в страната и предлага широка гама от капсули с различни вкусове и аромати.

ПОВЕЧЕ »
Ароматно еспресо
Кафе новини
Coffee Master

Ароматно еспресо

Ароматът на еспресо е едно от най-приятните и разпознаваеми в света. Той е комбинация от интензивни нотки на кафе, какао, карамел и ванилия. Ароматното еспресо е резултат от използването на висококачествени зърна кафе, правилното смилане и оптималната температура и налягане при приготвянето.

ПОВЕЧЕ »

Свързани продукти