Caps_logo_on_dark_

КАПСУЛИ ЗА ВАШЕТО КАФЕ

Cafe di Napoli

Кафето

Събуждайки се сутрин, едно от първите неща което правим е да си приготвим вкусна чаша кафе. В кухнята се разнася този невероятен аромат, който сам по себе си ни разсънва. Изпиваме с удоволствие топлата напитка и сме готови да посрещнем новия ден. Но какво правите с утайката, останала от кафето? Сигурно, както правех до скоро и аз, изхвърляте я. Може би ще спрете да го правите като научите, колко полезна може да бъде.

Когато краят стане ново начало

Утайката от кафе е ценен елемент в дома или поне може да се окаже такава. През повечето време ние я третираме като отпадък. В действителност, утайката от кафе на нашето еспресо, може да бъде много полезна. Тя може да бъде универсален съюзник в кухнята, но дори и извън нея. Тя абсорбира  миризмите и е идеален тор за растенията в зеленчуковата градина или цветята в дома ни.

Скритите качества на кафето

Когато говорим за качествено кафе, ние мислим за неговия вкус и аромат, удоволствие което ни съпътства през целия ден, още от закуската. Има обаче и друга полза от кафето, която в случая не е свързана с характеристиките на използваните от нас смеси. Можем да говорим за скритите качества на кафето, които намират израз именно в утайката му. Тези компактни дискове, които изваждаме от кафе машината или кафеварката, всъщност могат да се окажат ценен ресурс в дома. Затова може би си струва да не ги изхвърляме.

Съхранение

Утайката от кафе, може да се използва веднага, но ако не ни е необходима в момента, то  е важно да знаем как правилно да я съхраним. След като я извадим от кафеварката или кафе машината, е необходимо да елиминираме наличната влага в нея, като я изсушим внимателно. Това предпазва от развитие на гъбички. Ако не предвиждате незабавна употреба, изсушете я. Просто я сложете в чаша или друг съд върху радиатора или на слънце. Като изсъхне добре, съхранявайте я в пластмасов или стъклен съд. Важно е той да е с херметично уплътнение, за да не прониква в него влага. По този начин ще се избегне образуването на мухъл.

Кафе и растения

Едно от основните приложения на утайката от кафе е грижата й за домашните растения. Тя всъщност е отличен, естествен тор за зеленчуковата градина, цветната леха отвън или за саксиите, намиращи се на балкона или вътре в стаята. Това се дължи на съдържащите се в нея азот, калий, фосфор. Азотът стимулира растежа на надземната част на растенията, а калият е „структурен“ елемент в изграждането на носещите натоварване тъкани. Заедно с фосфора, те са централни елементи, които отговарят за сложните реакции и процеси допринасящи за подхранването на почвата. Освен това утайката от кафе съдържа калций и магнезий. Това са други природни елементи, които играят важна роля за плодородността на почвата. Накратко, утайката от кафе допринася за правилното хранене на растенията. В комбинация с други материали образуват органичен, естествен и икономичен тор, полезен за обогатяване на пръстта в нашите градини.

Но как да я използваме?

Някои домашни и градински растения /розови храсти, азалии, рододендрони, камелии, вечнозелени видове, орхидеи и други/ предпочитат почви с по-висока киселинност. Когато ги засаждате смесете пръста с малко кафе. Може просто да разпръснете утайката директно, без да я сушите, около засадените вече растения. Поливайки ги, водата ще донесе до корените всички полезни съставки, намиращи се в кафето.

Направете си течен тор за растенията. Залейте 2 чаени чаши утайка от кафе с 5 литра вода и оставете да престои една нощ. Може да използвате тази смес като течен тор за градински и саксийни растения. Друг начин: разбъркайте чаша кафена утайка в 20 литра вода и я използвайте за поливане. Цветята ще са ви благодарни.

Утайка от кафе – естествен „препарат“ срещу насекоми

Утайката от кафе също можем да използваме в борбата с мравки и други насекоми. Посипете малко кафе на прах около растението или местата където влизат в жилището ви и ще образувате защитна бариера. Това естествено средство срещу мравки е особено ефективно вътре в дома, най-вече през пролетта. Именно в този период, когато температурите се повишават, по вероятно е да откриете мравки в кухнята или другите стаи. Киселинната основа и миризмата излъчвана от утайката от кафе ще ги отблъснат. Ароматът на кафе не се харесва и на охлювите, независимо дали са обикновени или голи.

Утайката от кафе в кухнята

Утайката от кафе е практично, икономично и ефективно решение за премахване на миризмите в хладилника. Просто напълнете малък съд и го поставете отворен в хладилника за няколко часа. Това ще премахне дори най-упоритите и неприятни миризми, а в същото време ще издава приятен аромат на кафе. След като сте приготвяли  храна и ръцете ви имат неприятен дъх на риба, чесън или лук, просто разтъркайте малко кафе между дланите си и изплакнете с вода. Неприятната миризма ще изчезне.

Абразивната „сила“ на утайката от кафе

Друго приложение на утайката от кафе в кухнята е използването й като абразивно средство. Ако тенджерата ви е с котлен камък или има следи от загоряла храна, добавете малко кафе към препарата за съдове и разтъркайте добре. Изплакнете и сами ще се уверите на интензивното почистващо действие на кафето. С така приготвената смес може да почиствате и кухненски аксесоари, съдове прибори и плотове. Не бива да я използвате върху повърхности, които лесно се оцветяват или надраскват.

Утайката от кафе абсорбира миризми

Свойството на утайката от кафе да абсорбира миризми, може да се използва и за обезмирисяване на дома. Поставете дадено количество в подходяща платнена торбичка, /за целта може да използвате и стар чорапогащник/ и поставете така получения обезмирисител в гардероба, шкафа за обувки или директно в обувките. Кафето ще поеме неприятните миризми.

Утайката от кафе и енергията на бъдещето

Учени са на мнение, че е възможен нов етап от дългото пътуване на кафето. Смятат, че утайката от кафе е подходяща за производството на „енергията на бъдещето“. Експерименти за превръщане на органични отпадъци  във възобновяема енергия чрез инсталации за биогаз вече са в ход. Получената топлина ще се използва за отопление, а остатъците като естествен тор.

За да получите утайка от кафе, то ви е необходимо кафе. Но за да получите чаша ароматна напитка с вълшебен вкус, то ви е необходимо качествено кафе. Какво да бъде? Разгледайте нашия онлайн магазин, потопете се в голямото разнообразие на предлаганите от нас кафета  и изберете сами.

Кафе Робуста: Силно, земно и ценено
Кафе новини
Coffee Master

Кафе Робуста: Силно, земно и ценено

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на кафето в Европа
Кафе новини
Coffee Master

Историята на кафето в Европа

Кафето, напитката без която света няма да е така бодър и свеж, но произходът му е всъщност в Африка. Първите сведения за неговото съществуване датират от 10 век, когато е било открито в Етиопия. Оттам то бързо се разпространява в съседните страни, включително Йемен, където се развива и технологията за обработка на кафеените зърна.

ПОВЕЧЕ »
Историята на еспресото
Кафе новини
Coffee Master

Историята на еспресото

Еспресото – това кафе със силно изразен вкус и аромат, което стана неизменна част от живота на милиони хора по света. Неговата история е тъкана със загадъчни събития, страстни открития и иновации, които са променили начина, по който хората консумират и се наслаждават на кафето.

ПОВЕЧЕ »
Стандарти и видове кафе капсули
Кафе новини
Coffee Master

Стандарти и видове кафе капсули

Кафе капсулите са удобна и лесна за приготвяне алтернатива на традиционното приготвяне на кафе. Те са опаковани в индивидуални капсули, които се поставят в кафемашина, която след това ги перфорира и излива гореща вода през кафето.

ПОВЕЧЕ »

Свързани продукти